Ugrás a tartalomra

Használt sütőzsiradék elszállítása és feldolgozása

A BIOFILTER Környezetvédelmi Zrt. 1990 óta foglalkozik hazánkban hulladéknak minősülő, elhasznált sütőzsiradék a begyűjtésével és feldolgozásával.

Részvénytársaságunk folyamatosan bővülő hálózata országos lefedettségű. Elsősorban a vendéglátás és a közétkeztetés melegkonyháiról gyűjtjük be a fentiek alapján hulladéknak minősülő használt sütőolajat- és zsiradékot, melyet kezelési felelősséggel és tulajdonjoggal veszünk át, korszerű technológiával kezeljük, és hasznosítjuk újra.

A folyamat

Kövesse folyamatunk, melyben használt sütőzsiradékából újrahasznosítható energiát hozunk létre:

Gyűjtés

A Biofilter Zrt. szerződéses partnereinek 60 literes, zárható gyűjtőedényeket biztosít a hulladéknak minősülő használt sütőolaj és zsiradék gyűjtéséhez.

Begyűjtés

Ezeket megegyezés szerinti gyakorisággal, úgynevezett gyűjtő­járattal szállítja el, illetve telefonon egyeztetett időpontban cseréli a megtelt hordókat üresre.

Feldolgozás

Az általunk egyedileg kidolgozott technológia lehetővé teszi, hogy a szeparálási, ülepítési, dekantálási eljárás után a sütőolajat a felhasználási terület szerint tartályparkunkban helyezzük el. Tartályparkunk tárolási kapacitása meghaladja a 800 tonnát.

Újrahasznosítás

A begyűjtésekből származó tisztított növényi olajat – feldolgozást követően – piacképes ipari termékként értékesítjük. A termékek felhasználási területe elsősorban a biodízel iparág, csekély mértékben az aszfaltgyártás, gipszgyártás, festékgyártás, asztalos üzemek stb.

A jogszabályi előírások értelmében a vendéglátóhelyeknek kötelességük minden hulladékot engedéllyel rendelkező cégnek átadni.

Társaságunk rendelkezik ezen engedélyekkel, így a gasztroszektor tevékenysége által létrejövő használt sütőolaj és sütőzsiradék nem kerül hulladékként a környezetbe.

A Biofilter évente 5-8000 tonna elhasznált növényi olajat, sütőzsiradékot gyűjt be, s ennek döntő hányada a vendéglátóhelyektől származik.

Környezetre káros hatásai

A többszöri sütés folyamán a sütőolajban olyan elváltozások jönnek létre, amelyek gasztronómiai értékvesztéssel járnak, azaz az étolaj elfárad, elhasználódik, ennek következtében a zsiradék előbb-utóbb alkalmatlanná válik a további élelmezési célú felhasználásra.

  • A csatornahálózatba kerülve a szennyvíztisztítók terhelését növeli, vagy a természetes vizek autooxidációs folyamatait gátolja. Egyetlen csepp használt étolaj akár ezer liter élővizet is elszennyezhet.

  • A talajba kerülve gátolja annak légáteresztő képességét, illetve záróréteget képezve megakadályozza a víz feljebb jutását.

  • A kommunális hulladékba helyezve nehezen lebontható anyagként jelenik meg.

Ügyfelek, akiknek ajánljuk

Használt sütőzsiradékok begyűjtése és feldolgozása különösen ajánlott a következő területeken:

Ön tudta?

  • A 60 l-es gyűjtő­edény automata hordómosó berendezésben kerül tisztításra, melyet cégünk saját fejlesztésben valósított meg. Így elmondhatjuk, hogy a feldolgozóüzemünk teljesen automata.
  • A feldolgozás során keletkező, úgynevezett tisztítási maradék a Fővárosi Csatornázási Művek budapesti szennyvíztisztító-telepének biogáz-üzemében kerül újrahasznosításra.

Lakossági sütőolaj hulladék

Jelenleg még csekély hányada a begyűjtött mennyiségnek – hozzávetőlegesen 3–5%-a. A Biofilter Zrt. komoly erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy ez az arány megváltozzon. Napjainkban a lakosság is egyre környezettudatosabb, a háztartásokban keletkező hulladékot igyekeznek szelektíven gyűjteni. A műanyag, papír és fémhulladék után, immár növekvő igény mutatkozik a használt háztartási olaj elkülönített gyűjtésére is. Reményeink szerint – köszönhetően elsősorban a MOL Nyrt-vel összefogásban létrehozott programnak – a jövő évre a begyűjtött összes mennyiségnek akár 10-15%-át is elérheti a lakossági sütőolaj hulladék.

Tekintse meg lehetőségeit

Gyakran ismételt kérdések

Milyen adatok szükségesek a szerződés megkötéséhez?

Cégnév, adószám, telephely neve, címe, nyitva tartása, levelezési cím, számlázási cím, telefonszám, e-mail cím, kapcsolattartó adatok.

Van lehetősége online ügyintézésre a honlapon keresztül a LINK-en vagy hívjon minket 06 80 442 999-es díjmentesen hívható zöld számunkon.

Nézze meg országos térképünket, ahol az összes leadó helyet megtalálja: Gyűjtőpontkereső

Gyakran ismételt kérdések

Hírlevél feliratkozás

Adja meg email címét, hogy elsőként értesüljön legfrisebb híreinkről és akcióinkról!

Maradt még kérdése?

Ingyenes zöld számunkon bármilyen kérdéssel fordulhat hozzánk!

Greenpro

Cégcsoportunk tagja a Greenpro Zrt.

A Greenpro Környezetvédelmi Zrt., - a Biofilter cégcsoport tagjaként -, további komplex szolgáltatásokat kínál: vállalja zsír és olajfogók tisztítását, üzembe helyezését, valamint csapadék- és szennyvízcsatornák tisztítását. Egyik fő profilja az állati eredetű melléktermékek elszállítása, amelyek 100%-ban újrahasznosításra kerülnek.

Greenpro logo

Greenpro elérhetőségek