Ugrás a tartalomra

Használt sütőolaj elszállítása és feldolgozása

A BIOFILTER Környezetvédelmi Zrt. 1990 óta foglalkozik hazánkban hulladéknak minősülő használt zsiradékok a begyűjtésével és feldolgozásával.

Részvénytársaságunk folyamatosan bővülő, országos hálózatával elsősorban a vendéglátás és a közétkeztetés melegkonyhái számára nyújt használt sütőolaj és -zsiradék elszállítási szolgáltatást, melyet kezelési felelősséggel és tulajdonjoggal veszünk át, korszerű technológiával kezeljük, és hasznosítjuk újra.

A folyamat

Kövesse végig folyamatunkat, amelyben a használt sütőolajból újrahasznosítható energiát hozunk létre:

Gyűjtés

A Biofilter Zrt. szerződéses partnereinek 60 literes, zárható gyűjtőedényeket biztosít a hulladéknak minősülő használt sütőolaj és zsiradékok gyűjtéséhez.

Begyűjtés

A megtelt hordókat a vállalat megegyezés szerinti gyakorisággal vagy eseti jelleggel, környezettudatos logisztikai megoldások alkalmazásával szállítja el, és cseréli üresre.

Feldolgozás

Az általunk egyedileg kidolgozott technológia szeparálási, ülepítési és dekantálási eljárásait követően a tisztított, használt olaj 800 tonna tárolókapacitást meghaladó tartályparkunkban kerül elhelyezésre.

Újrahasznosítás

A begyűjtésekből származó tisztított növényi olajat feldolgozást követően elsősorban a biodízel iparág, csekély mértékben az aszfaltgyártás, gipszgyártás, festékgyártás, asztalos üzemek stb. számára értékesítjük.

A jogszabályi előírások értelmében a vendéglátóhelyeknek kötelességük minden hulladékot engedéllyel rendelkező cégnek átadni.

Társaságunk rendelkezik ezen engedélyekkel, így a gasztroszektor tevékenysége által létrejövő használt sütőolaj és zsiradékok nem kerülnek hulladékként a környezetbe.

A Biofilter évente 5-8000 tonna használt növényi olajat, sütőzsiradékot gyűjt be, s ennek döntő hányada a vendéglátóhelyektől származik.

A használt sütőolaj környezetre káros hatásai

A többszöri sütés folyamán a sütőolajban olyan elváltozások jönnek létre, amelyek gasztronómiai értékvesztéssel járnak, azaz az étolaj elfárad, elhasználódik, ennek következtében a zsiradék előbb-utóbb alkalmatlanná válik a további élelmezési célú felhasználásra.

  • A csatornahálózatba kerülve a szennyvíztisztítók terhelését növeli, vagy a természetes vizek autooxidációs folyamatait gátolja. Egyetlen csepp használt étolaj akár ezer liter élővizet is elszennyezhet.

  • A használt olaj a talajba kerülve gátolja annak légáteresztő képességét, illetve záróréteget képezve megakadályozza a víz feljebb jutását.

  • A kommunális hulladékba helyezve a használt zsiradékok nehezen lebontható anyagként jelennek meg.

Ügyfelek, akiknek ajánljuk

Használt sütőzsiradékok begyűjtése és feldolgozása különösen ajánlott a következő területeken:

Ön tudta?

  • A 60 l-es használt étolaj gyűjtő­edény automata hordómosó berendezésben kerül tisztításra, melyet cégünk saját fejlesztésben valósított meg, így elmondhatjuk, hogy a feldolgozóüzemünk teljesen automata.
  • A feldolgozás során keletkező, úgynevezett tisztítási maradék a Fővárosi Csatornázási Művek budapesti szennyvíztisztító-telepének biogáz-üzemében kerül újrahasznosításra.

Lakossági használt sütőolaj hulladék

Jelenleg a begyűjtött mennyiség hozzávetőlegesen 7%-a származik a lakosságtól. A Biofilter Zrt. komoly erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy ez az arány megváltozzon. Napjainkban a lakosság is egyre környezettudatosabb, a háztartásokban keletkező műanyag, papír és fémhulladék mellett egyre növekvő igény mutatkozik a használt háztartási olaj elkülönített gyűjtésére is. Reményeink szerint – elsősorban a MOL Nyrt-vel összefogásban létrehozott programnak köszönhetően – a közeljövőben a begyűjtött összes mennyiségnek akár a 10-15%-át is elérheti a lakossági használt olaj leadás.

Tekintse meg lehetőségeit

Gyakran ismételt kérdések

Milyen adatok szükségesek a szerződés megkötéséhez?

Cégnév, adószám, telephely neve, címe, nyitva tartása, levelezési cím, számlázási cím, telefonszám, e-mail cím, kapcsolattartó adatok.

A honlapunk Online ügyintézés felületein lehetősége van online megrendelésre és ajánlatkérésre, emellett kollégáink munkaidőben a 06 80 442 999-es díjmentesen hívható zöld számunkon várják hívását.

Nézze meg országos térképünket, ahol az összes leadó helyet megtalálja: Gyűjtőpontkereső

Gyakran ismételt kérdések

Hírlevél feliratkozás

Adja meg email címét, hogy elsőként értesüljön legfrisebb híreinkről és akcióinkról!

Maradt még kérdése?

Ingyenes zöld számunkon bármilyen kérdéssel fordulhat hozzánk!

Greenpro

Cégcsoportunk tagja a Greenpro Zrt.

A Greenpro Környezetvédelmi Zrt., - a Biofilter cégcsoport tagjaként -, további komplex szolgáltatásokat kínál: vállalja zsír és olajfogók tisztítását, üzembe helyezését, valamint csapadék- és szennyvízcsatornák tisztítását. Egyik fő profilja az állati eredetű melléktermékek elszállítása, amelyek 100%-ban újrahasznosításra kerülnek.

Greenpro logo

Greenpro elérhetőségek