Ugrás a tartalomra

Használt sütőolaj elszállítása és feldolgozása

A BIOFILTER Környezetvédelmi Zrt. 1990 óta foglalkozik hazánkban hulladéknak minősülő használt zsiradékok a begyűjtésével és feldolgozásával.

Részvénytársaságunk folyamatosan bővülő, országos hálózatával elsősorban a vendéglátás és a közétkeztetés melegkonyhái számára nyújt használt sütőolaj és -zsiradék elszállítási szolgáltatást, melyet kezelési felelősséggel, korszerű technológiával kezelünk.

Társaságunk 2023. július 1-től a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. alvállalkozójaként látja el a használt sütőolaj begyűjtést és kezelését.

MOHU – használt sütőolaj elszállítás

A használt sütőolaj Partnerportálon történő megrendelése előtt kérjük, ellenőrizze le szállítási naptárunkban a kért időpontot.

MOHU regisztráció és szerződéskötés

A jogszabályi előírások értelmében a vendéglátóhelyeknek kötelességük minden hulladékot engedéllyel rendelkező cégnek átadni. A használt sütőolaj elszállítása esetében 2023. július 1. után kötelezettségük, hogy a MOHU MOL Hulladékgazdálkodó Zrt-vel kössenek szerződést.

A MOHU Partnerportálon történő regisztrációval és szerződéskötéssel kapcsolatban olvassák el a tájékoztatónkat, további kérdés esetén a MOHU ügyfélszolgálata tud további tájékoztatást adni.

MOHU ügyfélszolgálat elérhetősége:

Email: info@mohu.hu
Telefonszám: +36 1 776 7770

A folyamat

Kövesse végig folyamatunkat, amelyben a használt sütőolajból újrahasznosítható termék keletkezik:

Gyűjtés

A Biofilter Zrt. a MOHU Zrt-vel szerződött hulladékbirtokosoknak 60 literes, zárható gyűjtőedényeket biztosít a hulladéknak minősülő használt sütőolaj és zsiradékok gyűjtéséhez.

Begyűjtés

A MOHU Partnerportálon leadott megrendelés időpontjának visszaigazolása után a vállalat a megrendelt hordószám alapján elszállítja a teli hordókat, és üres cserehordókat hagy helyettük.

Feldolgozás

Az általunk egyedileg kidolgozott technológia szeparálási, ülepítési és dekantálási eljárásait követően a tisztított, használt olaj 800 tonna tárolókapacitást meghaladó tartályparkunkban kerül elhelyezésre.

Újrahasznosítás

A begyűjtésekből származó tisztított növényi olajat feldolgozást követően elsősorban a biodízel iparág hasznosítja.

A jogszabályi előírások értelmében a vendéglátóhelyeknek kötelességük minden hulladékot engedéllyel rendelkező cégnek átadni. A használt sütőolaj elszállítása esetében 2023. július 1. után kötelezettségük, hogy a MOHU MOL Hulladékgazdálkodó Zrt-vel kössenek szerződést.

A szerződéskötéssel és a MOHU PartnerPortálon történő regisztrációval kapcsolatban a MOHU ügyfélszolgálata tud további tájékoztatást adni.

MOHU ügyfélszolgálat elérhetősége:

Email: info@mohu.hu
Telefonszám: +36 1 776 7770

A használt sütőolaj környezetre káros hatásai

A többszöri sütés folyamán a sütőolajban olyan elváltozások jönnek létre, amelyek gasztronómiai értékvesztéssel járnak, azaz az étolaj elfárad, elhasználódik, ennek következtében a zsiradék előbb-utóbb alkalmatlanná válik a további élelmezési célú felhasználásra.

 • A csatornahálózatba kerülve a szennyvíztisztítók terhelését növeli, vagy a természetes vizek autooxidációs folyamatait gátolja. Egyetlen csepp használt étolaj akár ezer liter élővizet is elszennyezhet.

 • A használt olaj a talajba kerülve gátolja annak légáteresztő képességét, illetve záróréteget képezve megakadályozza a víz feljebb jutását.

 • A kommunális hulladékba helyezve a használt zsiradékok nehezen lebontható anyagként jelennek meg.

Ügyfelek, akiknek ajánljuk

Használt sütőzsiradékok begyűjtése és feldolgozása különösen ajánlott a következő területeken:

Ön tudta?

 • A 60 l-es használt étolaj gyűjtő­edény automata hordómosó berendezésben kerül tisztításra, melyet cégünk saját fejlesztésben valósított meg, így elmondhatjuk, hogy a feldolgozóüzemünk teljesen automata.

Lakossági használt sütőolaj hulladék

A Biofilter Zrt. komoly erőfeszítéseket tett az elmúlt 15 évben annak érdekében, hogy a lakossági használt sütőolaj begyűjtés elinduljon Magyarországon. Napjainkban a lakosság is egyre környezettudatosabb, a háztartásokban keletkező műanyag, papír és fémhulladék mellett egyre növekvő igény mutatkozik a használt háztartási olaj elkülönített gyűjtésére is.

A térképes keresőnkben könnyen meg lehet találni a hozzánk legközelebb eső használt sütőolaj gyűjtőpontot.

Gyűjtőpont kereső

Gyakran ismételt kérdések

Egyéb információk
Mi szükséges a regisztrációhoz?
 • Gazdasági társaság esetén be kell csatolni: cégkivonat, aláírási címpéldány
 • Egyéni vállalkozó esetén be kell csatolni: az önkormányzattól kapott egyéni vállalkozói nyilvántartásba vételét igazoló okmány
Mi szükséges a szerződéses adatok rögzítéséhez?
 • az eddigi szolgáltatókkal kötött szerződéseik
 • a múlt évi átadott hulladék mennyiségeikről szóló kimutatások (kérdés esetén az ugyfelszolgalat@biofilter.hu lehet érdeklődni)
Fontos!

A rendszerbe kizárólag a jelenleg érvényes szerződéssel rendelkező hulladékelszállítói adatait lehet feltölteni, új szolgáltatóval kötendő szerződésre nincs mód.

Valamennyi hulladéktípusnál szükséges kiválasztani a jelenlegi szerződött partnert (pl. használt sütőolaj: Biofilter Zrt.).

Milyen hulladéktípusok szállítására lehet szerződni?

Például:

 • használt sütőolaj,
 • csomagolóanyagok (pl. papír, műanyag, fa, fém, üveg, veszélyes csomagolóanyagok stb.),
 • elektromos és elektronikus berendezések,
 • elemek és akkumulátorok,
 • gépjárművek és alkatrészeik,
 • gumiabroncs,
 • reklámhordozó és irodai papír,
A szabályozás az alábbi, a vendéglátóipari egységek tevékenységéhez köthető speciális hulladékokra is érvényes, melyek elszállítására korábban erre szakosodott cégekkel szerződtek (pl. Biofilter Zrt.):

Sütőolaj és zsír hulladéka (EPR):

 • 200125 Étolaj és zsír
Az elszállítás gyakorisága

Választható eseti vagy rendszeres elszállítás is.

 • Eseti elszállítás:
  Ebben az esetben eseti elszállítási igényt kizárólag a MOHU-nál leadott megrendeléssel lehet igényelni.
 • Rendszeres:
  A MOHU Partnerportálon van lehetőség rendszeres megrendelést is leadni, 6 hónapra előre. Heti és kétheti rendszerességet tudnak beállítani. Kérjük a szállítási naptárunkat ellenőrizze, mielőtt beírja a szállítási rendszerességet.

Hírlevél feliratkozás

Adja meg email címét, hogy elsőként értesüljön legfrisebb híreinkről és akcióinkról!

Maradt még kérdése?

Ingyenes zöld számunkon bármilyen kérdéssel fordulhat hozzánk!

Greenpro

Cégcsoportunk tagja a Greenpro Zrt.

A Greenpro Környezetvédelmi Zrt., - a Biofilter cégcsoport tagjaként -, további komplex szolgáltatásokat kínál: vállalja zsír és olajfogók tisztítását, üzembe helyezését, valamint csapadék- és szennyvízcsatornák tisztítását. Egyik fő profilja az állati eredetű melléktermékek elszállítása, amelyek 100%-ban újrahasznosításra kerülnek.

Greenpro logo

Greenpro elérhetőségek