Lakossági használt sütőolaj gyűjtés

VISSZA A TETEJÉRE

Körforgásban a környezetért

Napjainkban a lakosság is egyre környezettudatosabb, a háztartásokban keletkező hulladékot igyekeznek szelektíven gyűjteni. A műanyag, papír és fémhulladék után, immár növekvő igény mutatkozik a használt háztartási olaj elkülönített gyűjtésére is.

Ezen tendenciát támogatva a Biofilter Zrt. saját helyein túl egyre bővíti azon begyűjtési pontok számát, ahol a lakosság leadhatja a használt sütőolajat.

1 Hogyan keletkezik a használt sütőolaj?

A zsírban, illetve olajban való sütés napjainkban a legelterjedtebb konyhatechnikai eljárások egyike. A többszöri sütés folyamán a sütőolajban olyan elváltozások jönnek létre, amelyek gasztronómiai értékvesztéssel járnak, azaz az étolaj elfárad, elhasználódik, ennek következtében a zsiradék előbb-utóbb alkalmatlanná válik a további élelmezési célú felhasználásra. Fontos tudni, hogy az adott olaj/zsír meddig hevíthető, a hőtűrési pontot túllépve ugyanis káros lehet a szervezetünkre.

2 Mire figyeljek a gyűjtésnél?

A sütőolaj használata után fontos, hogy várjuk meg, amíg kihűl az olaj, és csak utána öntsük bele a gyűjtő edénybe. Visszagyűjtésre ugyanazt a palackot ajánljuk, amelyből az étolajat felhasználták, hogy ne kelljen új edényzetet elhasználni, hanem újra lehessen használni a régit.

3 Mi történik a használt sütőolajjal, ha nem gyűjtöm külön?

Környezetre káros hatásai:

 • Ne öntsük a WC-be!

  A csatornahálózatba kerülve a szennyvíztisztítók terhelését növeli, vagy a természetes vizek autooxidációs folyamatait gátolja. Egyetlen csepp használt étolaj akár ezer liter élővizet is elszennyezhet.

 • Ne öntsük a talajra!

  A talajba kerülve gátolja annak légáteresztő képességét, illetve záróréteget képezve megakadályozza a víz feljebb jutását.

 • Ne öntsük a kukába!

  A kommunális hulladékba helyezve nehezen lebontható anyagként jelenik meg.

4 Összegyűlt egy palackom, hol adhatom le?

Használja gyűjtőpont keresőnket, hogy megtalálja az Önhöz legközelebbi gyűjtőhelyet!

A Biofilter Zrt. az alábbi gyűjtőpontokról szállítja el a használt sütőolajat:

 • A MOL Nyrt-vel való együttműködés keretein belül országszerte több mint 350 MOL benzinkúton gyűjtjük a lakosságtól a használt étolajat újrahasznosítás céljából.
 • A használt sütőolaj országszerte leadható a lakossági hulladékudvarokban.
 • A kijelölt Orlen és OIL! és Mobil Petrol benzinkutakon.
 • A Biofilter törökbálinti telephelyén.
 • Társasházak részére is helyezünk ki gyűjtőhordót, amelyet ingyenesen elszállítunk és cserélünk. A gyűjtés részleteiről itt tájékozódhat bővebben.
 • A kijelölt ALDI áruházakban elhelyezett Használt Étolaj Box-okban.

Használja gyűjtőpont keresőnket, hogy megtalálja az Önhöz legközelebbi gyűjtőhelyet!

GYŰJTŐPONT KERESŐ

Használja gyűjtőpont keresőnket, hogy megtalálja az Önhöz legközelebbi gyűjtőhelyet!

5 Hogyan hasznosul a begyűjtött használt sütőolaj?

A Biofilter Zrt. által begyűjtött használt sütőolaj társaságunk csévharaszti telephelyére kerül, ahol zsírolvasztó berendezésben, zárt rendszerben kerül feldolgozásra. A végtermék, vagyis a tisztított növényi étolaj a biodízel iparágban hasznosul újra, amit a gázolajgyártás biokomponenseként használnak fel.

A használt sütőolaj begyűjtéssel és újrahasznosítással kapcsolatban itt olvashat tovább.

6 Hogyan alakíthatok ki gyűjtőpontot?

A Biofilter Zrt. társasházak részére ingyenes használt sütőolaj elszállítási szolgáltatást biztosít. Ha Ön is érdeklődik a használt sütőolaj társasházi gyűjtésével kapcsolatban, adja meg elérhetőségét, hogy munkatársaink felkereshessék ajánlatunkkal!


Download icon

Társasházi ügyfeleinknek számára letölthető tartalmak:

Maradt még kérdése?

Forduljon hozzánk emailen vagy hívjon ingyenes zöld számunkon!

EMAIL KÜLDÉSE 06 80 442 999