Ugrás a tartalomra

Élelmiszerhulladék begyűjtése és szállítása

Élelmiszer-hulladék jogszabály szerint az éttermekben, vendéglátóipari egységekben és konyhákon keletkező valamennyi élelmiszer hulladék, beleértve a használt sütőolajat.

2002-ben az élelmiszer- és ételhulladék kezelésére vonatkozó új jogszabályok megtiltották az étkezési melléktermékek takarmánycélú felhasználását az élelmiszertermelő haszonállatoknál. A rendeletek értelmében az étkeztetéssel foglalkozó közkonyháknak, vendéglátóipari egységeknek, cégeknek, kereskedelmi áruházláncoknak gondoskodniuk kell élelmiszer- és étkezési melléktermékeiknek az összegyűjtéséről és elszállításáról.

A folyamat

Kövesse végig folyamatunkat, amelyben az élelmiszer-hulladékból újrahasznosítható energiát hozunk létre:

Gyűjtés

A vendéglátóhelyekről a használt olajhoz hasonlóan elszállítjuk az étkezési mellékterméket, konyhai hulladékot is, éppúgy mint az áruházakból a lejárt szavatosságú élelmiszereket.

Kihelyezés

A szerződéskötést követően partnereinkhez kihelyezzük az élelmiszer- és étkezési melléktermék (3. kategória) gyűjtésére szolgáló az MSZ 7540-1998 szabványnak megfelelő 60 literes fedeles bilinccsel záródó műanyag gyűjtőedényt.

Begyűjtés

A MOHU Partnerportálon leadott megrendelés időpontjának visszaigazolása után a vállalat a megrendelt hordószám alapján elszállítja a teli hordókat, és üres cserehordókat hagy helyettük.

Újrahasznosítás

A begyűjtött élelmiszer-hulladék a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. telephelyére kerül, ahol a felhasználásával egy rothasztó silóban biogázt állítanak elő.

Ön tudta?

  • A szolgáltatás során az általunk biztosított edényzetet folyamatosan cseréljük tisztított, fertőtlenített gyűjtőedényzetre.

Engedélyeink

Az élelmiszer-hulladék begyűjtés szolgáltatásunkhoz kapcsolódóan a piaci igények figyelembevételével az alábbi állati melléktermékek (3. kategóriába sorolt) körére rendelkezünk begyűjtési és szállítási hatósági engedéllyel:

  • A rendes vágásból származó hús, emberi fogyasztásra egyébként alkalmas állati termék, melyeket kereskedelmi okból nem emberi fogyasztásra szánnak (1069/2009/EK rendelet 10. cikk f.)

  • Állati eredetű termékek, vagy állati eredetű termékeket tartalmazó élelmiszerek, amelyeket kereskedelmi okok, előállítási vagy csomagolási hibák vagy egyéb, köz-és állategészségügyi kockázatot nem jelentő problémák következtében már nem szánnak emberi fogyasztásra (1069/2009/EK rendelet 10. cikk f. pontja).

  • Élelmiszer-hulladékok, melyek nem a nemzetközi viszonylatban működő közlekedési eszközökről származnak (1069/2009/EK rendelet 10. cikk p.).

  • Kolosztrum (föcstej) és fogyasztásra alkalmatlannak minősített tej és tej eredetű termék, amely nem jelent fertőzési kockázatot emberek vagy állatok számára (1069/2009/EK rendelet 10. cikk f. pontja).

  • Az emberi fogyasztásra szánt tej és tejtermék, amely bármi okból nem került emberi fogyasztásra (1069/2009/EK rendelet 10. cikk f. pontja).

  • Keltetési melléktermékek, tojás, tojás melléktermékek, ideértve a tojáshéjat is (1069/2009/EK rendelet 10. cikk k.) ii pontja).

Ügyfelek, akiknek ajánljuk

Élelmiszer-hulladék begyűjtése és feldolgozása különösen ajánlott a következő területeken:

Gyakran ismételt kérdések

Milyen adatok szükségesek a szerződés megkötéséhez?

Cégnév, adószám, telephely neve, címe, nyitva tartása, levelezési cím, számlázási cím, telefonszám, e-mail cím, kapcsolattartó adatok.

A honlapunk Online ügyintézés felületein lehetősége van online megrendelésre és ajánlatkérésre, emellett kollégáink munkaidőben a 06 80 442 999-es díjmentesen hívható zöld számunkon várják hívását.

Maximum 2 munkanapon belül megküldjük az ajánlatot/szerződés tervezetet.

Gyakran ismételt kérdések

Hírlevél feliratkozás

Adja meg email címét, hogy elsőként értesüljön legfrisebb híreinkről és akcióinkról!

Maradt még kérdése?

Ingyenes zöld számunkon bármilyen kérdéssel fordulhat hozzánk!

Greenpro

Cégcsoportunk tagja a Greenpro Zrt.

A Greenpro Környezetvédelmi Zrt., - a Biofilter cégcsoport tagjaként -, további komplex szolgáltatásokat kínál: vállalja zsír és olajfogók tisztítását, üzembe helyezését, valamint csapadék- és szennyvízcsatornák tisztítását. Egyik fő profilja az állati eredetű melléktermékek elszállítása, amelyek 100%-ban újrahasznosításra kerülnek.

Greenpro logo

Greenpro elérhetőségek