Szakmai szótár
-
Állati melléktermék
Állatok teljes teste vagy testrészei, állati eredetű termékek, vagy más állatokból nyert termékek, amelyeket nem emberi fogyasztásra szántak, beleértve a petesejteket, embriókat és a spermát is.
Európai Parlament és a Tanács 1069/2009/EK rendelete: a nem emberi fogyasztásra szánt állati melléktermékekre és a belőlük származó termékekre vonatkozó egészségügyi szabályok megállapításáról és az 1774/2002/EK rendelet hatályon kívül helyezéséről.
-
Állati melléktermékek kategóriája
Az állati melléktermékeket a 1069/2009/EK rendelet 8, 9, és a 10. cikkben foglalt listákkal összhangban specifikus kategóriákba kell csoportosítani, amelyek tükrözik az említett állati melléktermékek jelentette köz-és állategészségügyi kockázatok mértékét.
- 1069/2009/EK rendelet 10. cikk k.) ii pontja alapján 3. kategóriájú állati melléktermék: keltetési melléktermék, tojás melléktermékek, ideértve a tojáshéjat is
- 1069/2009/EK rendelet 10. cikk f.) pontja alapján 3. kategóriájú állati melléktermék: hús és hústartalmú, állati eredetű élelmiszerek, melyeket kereskedelmi okból, előállítási vagy csomagolási hibák vagy egyéb, köz- és állat-egészségügyi kockázatot nem jelentő problémák következtében már nem szánnak emberi fogyasztásra
- 1069/2009/EK rendelet 10. cikk f.) pontja alapján 3. kategóriájú állati melléktermék: Tej és tejtermék melléktermék
- 1069/2009/EK rendelet 10. cikk p.) pontja alapján 3. kategóriájú állati melléktermék: Élelmiszer-hulladék
-
Alternatív energia
A természeti jelenségek kölcsönhatásából kinyerhető tiszta energia, úgy mint: napenergia, szélenergia, vízenergia, geotermikus energia.
-
Biodízel
Növényi olajokból vagy állati zsírokból előállított bioüzemanyag dízelmotorok számára, ami önmagában, fosszilis hajtóanyag helyettesítéseként, vagy azzal keverve annak pótanyagaként használható.
-
Bioenergia szektor
A biomassza alapú, energetikai célra felhasználható anyagokkal foglalkozó ágazat.
-
Biohulladék
Minden olyan növényi és állati eredetű szerves hulladék, amely aerob vagy anaerob úton biológiailag lebomlik vagy lebontható.
(23/2003. (XII. 29.) KvVM rendelet a biohulladék kezeléséről és a komposztálás műszaki követelményeiről) -
Biológiailag lebomló hulladék
Minden szervesanyag-tartalmú hulladék, amely aerob vagy anaerob úton biológiailag lebomlik vagy lebontható, ideértve a biohulladékot is.
(2012. évi CLXXXV. törvény a hulladékról) -
Biomassza
A mezőgazdaságból — a növényi és állati eredetű anyagokat is beleértve, erdőgazdálkodásból és a kapcsolódó iparágakból, többek között a halászatból és az akvakultúrából — származó, biológiai eredetű termékek, hulladékok és maradékanyagok biológiailag lebontható része, valamint az ipari és települési hulladék biológiailag lebontható része. Tágabb értelemben a Földön lévő összes élő tömeget értjük. A mai elterjedt jelentése: energetikailag hasznosítható növények, termés, melléktermékek, növényi és állati hulladékok.
-
Bioüzemanyag
Olyan üzemanyag vagy tüzelőanyag, amelyet növényi vagy állati biomasszából állítanak elő. A fosszilis üzemanyagok kiváltására alkalmas.
-
Élelmiszer-, ételhulladék
Éttermekben, vendéglátó ipari egységekben és konyhákon – a központi konyhákat és a háztartások konyháit is beleértve- keletkező valamennyi élelmiszer hulladék, beleértve a használt sütőolajat.
-
Élelmiszerhulladék-begyűjtés
Az élelmiszerhulladék-tárolókban összegyűjtött állati melléktermékek elszállítása újrahasznosítás céljából.
-
Élelmiszerhulladék-tároló
Speciális, 60 l-es tároló (a korábbi MSZ 7540-1998 szabványnak szerinti), mely kifejezetten az élelmiszerhulladékok tárolására, begyűjtésére és szállítására szolgál.
-
Étolaj
Az étolajok olyan élelmiszerek, amelyeket étolajok előállítására alkalmas olajmagvakból vagy olajtartalmú növényi részekből sajtolással, oldószeres extrakcióval, valamint finomítással állítanak elő. (Például: Vénusz, Vitol)
-
EWC (European Waste Catalogue) kód
Európai Hulladék Katalógus kódszáma (Hulladékazonosító kód), mely a hulladékfajták besorolására szolgál. A főcsoportok két számjegyű, az alcsoportok négy számjegyű, a hulladékok hat számjegyű kóddal rendelkeznek. A (*)-gal megjelölt kódszámok veszélyes hulladékot jelölnek.
(16/2001. (VII. 18.) KöM rendelet a hulladékok jegyzékéről) -
EWC 200125
Használt sütőolaj és zsír
-
Fenntartható fejlődés
A fenntartható fejlődés olyan fejlődés, amely kielégíti a jelen szükségleteit, anélkül, hogy veszélyeztetné a jövő nemzedékek esélyét arra, hogy ők is kielégíthessék szükségleteiket
(ENSZ Környezet és Fejlődés Világbizottsága: Közös Jövőnk jelentés, 1987) -
FMCG
Fast Moving Consumer Goods, azaz gyorsan forgó fogyasztási cikkek. Az elnevezés különféle élelmiszer (food) és nem-élemiszer (non-food) termékeket takar. Szokásosan a kisebb vásárlói döntést jelentő napi-cikkekről van szó, amelyeket forgalmazóik erős marketing támogatással (reklám, promociók) igyekeznek vonzóvá tenni.
-
Használt étolaj/ fáradt étolaj gyűjtő
Speciális, 60 literes űrtartalmú (a korábbi MSZ 7540-1998 szabványnak megfelelő), bilinccsel záródó műanyag gyűjtőedény, melybe a használt étolajat gyűjtik, illetve szállítják feldolgozásra.
-
Használt sütőolaj / fáradt olaj
A többszöri sütés folyamán a sütőolajban olyan elváltozások jönnek létre, amelyek gasztronómiai értékvesztéssel járnak, azaz az étolaj elfárad, elhasználódik, ennek következtében a zsiradék alkalmatlanná válik a további élelmezési célú felhasználásra.
-
HoReCa
Mozaikszó a Hotel + Restaurant + Catering (Café) elemeiből. A gasztronómiai piac nemzetközileg alkalmazott elnevezése. A kereskedő és szolgáltató cégek ezen a néven azonosítják azon üzletágukat, mellyel a vendéglátóipar szereplőit szolgálják ki.
-
Hulladék
Az a tárgy vagy anyag, amelytől birtokosa megválik, megválni szándékozik, vagy megválni köteles.
-
Hulladékgazdálkodás
A hulladék gyűjtése, szállítása, kezelése, az ilyen műveletek felügyelete, a kereskedőként vagy közvetítőként végzett tevékenység, továbbá a hulladékgazdálkodási létesítmények és berendezések üzemeltetése, valamint a hulladékkezelő létesítmények utógondozása.
(angolul: waste management) -
Környezetvédelem
Olyan tevékenységek és intézkedések összessége, amelyeknek célja a környezet veszélyeztetésének, károsításának, szennyezésének megelőzése, a kialakult károk mérséklése vagy megszüntetése, a károsító tevékenységet megelőző állapot helyreállítása.
(1995. évi LIII. törvény a környezet védelmének általános szabályairól) -
Környezetvédelmi társadalmi vállalkozás
Olyan vállalkozás, mely a gazdasági, társadalmi és környezetvédelmi érdekeket harmonizálja a fenntartható fejlődés érdekében.
-
Lakossági begyűjtés
Lakosság által szelektíven gyűjtött hulladék összegyűjtése és elszállítása.
-
Lakossági használt sütőolaj
Lakosság által elhasznált sütőzsiradék.
-
Megújuló energiaforrás
Olyan közeg, természeti jelenség, melyből energia nyerhető ki, és amely ismétlődően rendelkezésre áll, vagy jelentősebb emberi beavatkozás nélkül legfeljebb néhány éven belül újratermelődik. Például: nap, szél, geotermikus energia, hullám-, árapály- vagy vízenergia, biomassza, biomasszából közvetve vagy közvetlenül előállított energiaforrás, továbbá hulladéklerakóból, illetve szennyvízkezelő létesítményből származó gáz, valamint a biogáz.
-
Pálmazsír
Trópusi olajpálma gyümölcséből nyert, széles körben felhasználható zsiradék. Nagy szilárd glicerol tartalma által a finomított pálmazsír egyrészt igen szilárd (olvadáspontja 34-36°C), másrészt rendkívül nehezen oxidálódik, így élettartama meglehetősen hosszú (minimum 2 év a gyártástól számítva).
-
Szelektív hulladékgyűjtés
A különféle hulladéktípusok anyagfajta szerinti különválogatása, gyűjtése, az újrahasznosítás érdekében.
-
Szerves hulladék
Biológiai értelemben lebomlásra képes hulladékfajta.
-
Veszélyes hulladék
A 2012. évi CLXXXV. törvény 1. mellékletében meghatározott veszélyességi jellemzők legalább egyikével rendelkező hulladék.