Ugrás a tartalomra

Tájékoztató a vendéglátóipari egységeket 2023. július 1-jétől érintő jogszabályi változásokról.

NTAK adatszolgáltatás a vendéglátóipari egységeknek 2023 július 1-től

Kötelező regisztráció és folyamatos adatszolgáltatás

A kormány által elfogadott Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégiában megfogalmazott alapvető cél, hogy 2030-ra Magyarország Közép-Európa vezető turisztikai térségévé váljon, és elérje az 50 milliós vendégéjszaka számot. Ugyanígy deklarált cél az úgynevezett digitális turizmus fejlesztése, amely a teljes szektorban bővítendőnek tartja a digitális megoldások, szolgáltatások és élmények lehetőségeit és körét.

A kitűzött célok eléréséhez elengedhetetlen, hogy a turizmusfejlesztési döntésekhez megfelelő mennyiségű és mélységű, naprakész információ, vagyis releváns statisztikai adat álljon rendelkezésre.

A turisztikai ágazat eddigi legnagyobb és legátfogóbb fejlesztése a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK), amely 2019-ben kezdte meg működését. A Magyar Turisztikai Ügynökség felügyelete alatt működő digitális platform lehetővé teszi, hogy valós időben legyen látható az ország összes szálláshelyének anonim, forgalmi statisztikai adata. A szálláshelykezelő szoftvereken keresztül közvetlenül érkező adatokból elemzések készülnek a turisztikai szakma támogatásához szükséges adatvezérelt döntések kialakításához.

Az NTAK-nak markáns szerepe van a turisztikai ágazatfehérítésében is, hiszen a területileg illetékes önkormányzatok és a NAV is rálát a számukra releváns adatkörökre.

Kiknek kell regisztrálni?
  • minden vendéglátó ipari egységnek

A regisztrációt és a napi adatszolgáltatást a területileg illetékes jegyző ellenőrzi.

Hol kell regisztrálni?

Az NTAK regisztráció 2 lépésből áll:

  • először a központi regisztrációt kell elvégezni,
  • ezt követi az ágazati regisztráció.
NTAK PARTNERPORTÁL
Mikortól kell adatot szolgáltatni?

2023. július 1-től

További információk és gyakran ismételt kérdések
NTAK-adatszolgáltatásra köteles vendéglátó üzletek típusai
  • étterem, TEÁOR’08: 5610 – Éttermi, mozgó vendéglátás;
  • büfé, TEÁOR’08: 5610 – Éttermi, mozgó vendéglátás;
  • cukrászda, TEÁOR’08: 5610 – Éttermi, mozgó vendéglátás;
  • kávézó, alkoholmentes italokra specializálódott vendéglátóhely, TEÁOR’08: 5630 – Italszolgáltatás;
  • italüzlet, bár, TEÁOR’08: 5630 – Italszolgáltatás;
  • zenés-táncos szórakozóhely, TEÁOR’08: 5630 – Italszolgáltatás;
  • gyorsétterem, TEÁOR’08: 5610 – Éttermi, mozgó vendéglátás;
  • alkalmi vendéglátóhely, TEÁOR’08: 5610 – Éttermi, mozgó vendéglátás.

A munkahelyi/közétkeztetés, a rendezvényi étkeztetés és a mozgó vendéglátóhely besorolással rendelkező üzletek nem szolgáltatnak adatokat.

További információk NTAK - információs oldalon találhatók.

NTAK regisztrációs szám
  • A regisztrációt követően a vendéglátó üzlet üzemeltetője a regisztrált vendéglátó üzlet nyilvántartása érdekében létrehozott egyedi nyilvántartási számot kap.
    Ez az NTAK regisztrációs szám.
  • Az NTAK regisztrációról az NTAK weboldalának REGISZTRÁCIÓ menüpontjában található részletes tájékoztatás.
Milyen adatok érkeznek be az NTAK-hoz?
  • Eseményvezérelt adatküldés

Az adott rendelés lezárását követően, az egy asztaltársaság vagy vendég által vásárolt, fogyasztott tételek összessége a rendelésösszesítő.

A rendelésösszesítőkről a vendéglátó szoftver az alábbi, személyes adatokat nem tartalmazó, statisztikai adatokat küldi be:

  • Tárgynap
  • Rendelés kezdete és vége
  • NTAK fő- és alkategória
  • Fizetési információk
  • Rendelt tételek:
    • Megnevezés
    • Bruttó ár
    • Tételszám
    • Mennyiség
    • Mennyiségi egység
    • ÁFA kategória

Ha az adatszolgáltatás, üzemzavar vagy üzemszünet miatt meghiúsul, az adatszolgáltatást az üzemzavar vagy üzemszünet megszűnését követő napon kell teljesíteni.

  • Napi zárással küldött adatok

A regisztrációt követően a vendéglátó szoftver naponta egy alkalommal, a nap lezárását követően automatikusan beküldi a tárgynapra vonatkozóan a napi adatszolgáltatás körébe tartozó, személyes adatot nem tartalmazó adatokat:

  • lezárandó tárgynap;
  • tárgynap besorolása;
  • nyitás és zárás dátuma és időpontja;
  • borravaló összege.

Ha az adatszolgáltatás üzemzavar vagy üzemszünet miatt meghiúsul, az adatszolgáltatást az üzemzavar vagy üzemszünet megszűnését követő napon teljesíteni kell.

NTAK étel, ital és szolgáltatás kategóriák
  • reggeli
  • szendvics
  • előétel
  • leves
  • főétel
  • főétel körettel
  • köret, mártások
  • kóstolóétel, kóstolófalat
  • savanyúság/saláta
  • desszert, sütemény, édesség
  • péksütemény, pékárú
  • snack
  • ételcsomag
  • egyéb
  • víz
  • limonádé / szörp / frissen facsart ital
  • alkoholmentes koktél, alkoholmentes kevert ital
  • tea/forrócsoki és egyéb tejalapú italok
  • kávé
  • italcsomag (helyben készített, alkoholmentes italokból)
  • víz
  • rostos üdítő
  • szénsavas üdítő
  • szénsavmentes üdítő
  • italcsomag (helyben készített, alkoholmentes italokból)
  • koktél, kevert ital
  • likőr
  • párlat
  • sör
  • bor
  • pezsgő
  • italcsomag (alkoholos italokból)
  • egyéb
  • szervizdíj
  • borravaló
  • kiszállítási díj
  • környezetbarát csomagolás
  • műanyag csomagolás
  • kedvezmény
  • nem vendéglátás
További információk

Kategorizálási segédlet elérhető az NTAK weboldalán.

Milyen szolgáltatónál érhető el az NTAK adatszolgáltatás szoftveres megoldása?

Az NTAK honlapján található egy lista a szolgáltatókról: https://info.ntak.hu/vendeglatas#szoftverek

A Biofilter a CMO-t ajánlja, akiknél integrált megoldás érhető el a 4 legalapvetőbb törvényi kötelezettség kényelmes teljesítésére, aminek egy vállalkozásnak ma meg kell felelnie:

  • Adatszolgáltatás – Online számlázó
  • Online pénztárgép
  • Elektronikus fizetés – Bankkártyás fizetés
  • NTAK adatszolgáltatás – ingyenes vendéglátó szoftver

Pénztárgép, bankkártya terminál, QR kódos fizetés, SoftPOS és online számlázó hazánk egyetlen felhő alapú rendszerével, a CMO-nál egy helyen!

Részletes információkat a https://cmo.hu/ weboldalon lehet találni.

Telefonszám: +36 1 443 3923

Email: info@cmo24.com