Ugrás a tartalomra

Országos konferencia a biológiai sokféleség megőrzésének elősegítésére

2018. augusztus 16., csütörtök - 10:34

Az élővilág változatosságának megőrzéséről tartott konferenciát a Vidékfejlesztési Minisztérium a Magyar Természetvédők Szövetségével (MTVSZ) közösen 2012. november 6-án. A rendezvény apropóját az adta, hogy több mint 170 ország részvételével világszintű csúcstalálkozót rendeztek a Biológiai Sokféleség Egyezmény döntéshozó szervei két héttel ezelőtt Indiában – tájékoztat az MTVSZ közleménye.

Forrás

A Vidékfejlesztési Minisztériumban rendezett tanácskozás megnyitóján Tóth Katalin helyettes államtitkár, aki hazánkat képviselte az indiai csúcstalálkozón, ismertette a tárgyalás főbb eredményeit. Elmondta, hogy számos nemzetközi kötelezettségvállalás megerősítésére és az élővilág-megőrzés 2020-ig tartó stratégiai tervének végrehajtásához szükséges további teendőket vizsgálták meg. Hangsúlyozta, hogy a legnagyobb vitát kiváltó kérdés, a stratégiai terv célkitűzéseinek megvalósítására szánt pénzügyi, technikai és személyi erőforrások mozgósítása volt. Tóth Katalin beszámolt arról, hogy a világ országai hosszú és nehéz tárgyalások után megegyeztek abban, hogy a stratégiai terv végrehajtása érdekében jelentősen megnövelik a biodiverzitás megőrzésére szánt források mértékét.
A helyettes államállamtitkár arra is felhívta a figyelmet, hogy Magyarországot a Kárpát-medencében való elhelyezkedése óriási természeti értéktár birtokosává teszi. Konkrét eredményként említette meg, hogy a Svájci-Magyar Együttműködési Programnak köszönhetően hazánkban növekszik a zöld óvodák és ökoiskolák száma. Hozzátette, hogy ezek az intézmények jelentős szakmai támogatást is kapnak, s ezek az eredmények a gyakorlati megvalósulás szintjén fejthetik ki hosszú távon a hatásukat.

Friedrich Wulf, a svájci Pro Natura Természetvédelmi Szervezet szakértője jó példaként szolgáló gyakorlati megoldásokat is ismertetett az élővilág-megőrzésével kapcsolatos szakpolitikákról. Elmondta, hogy komoly előkészítő munka és civil szerepvállalás eredményeként 2012 áprilisában elfogadták a biológiai sokféleség megőrzésének svájci stratégiáját, amely a 2010-ben kitűzött világszintű célok megvalósítását szolgálja.

„Örvendetesnek tartjuk, hogy a világ vezetői kezdenek rádöbbenni arra, hogy a biológiai sokféleség megőrzéséhez és az ökoszisztéma szolgáltatások romlásának megállításához komoly gazdasági érdek fűződik. A természeti erőforrások fenntartható használata nélkül már nem lehetséges gazdasági fejlődés. Bízunk abban, hogy a Nemzeti Biodiverzitás Stratégia megújítása során ráirányul a figyelem a helyi jó gyakorlatok elterjesztésére, melyek a helyi természeti értékek megóvását célozzák” – mondta Schmuck Erzsébet, a Magyar Természetvédők Szövetsége társelnöke.

A biodiverzitással kapcsolatos világszintű célokat régiós szinten 2011-ben a magyar EU-elnökség alatt konkretizálták, amikor az uniós szakminiszterek elfogadták az EU biodiverzitás stratégiáját. A mostani konferencia arra a kérdésre kereste a választ, hogy melyek a nemzetközi, az uniós és a hazai biodiverzitás-védelem főbb kihívásai és célkitűzései. A tanácskozáson elsősorban civil szervezetek, kutatóintézetek, egyetemek, valamint az érintett minisztériumok szakemberei vettek részt.

(2012)

Forrás: Zöld Ipar Magazin

Vissza


További híreink

Találj meg minket a közösségi portálokon is!

Cégcsoportunk segítségével azonnal értesülhetsz, mi az aktuális a bioenergetikai piacon!

Facebook
LinkedIn
YouTube

Hírlevél feliratkozás

Adja meg email címét, hogy elsőként értesüljön legfrisebb híreinkről és akcióinkról!