Ugrás a tartalomra

Olaj a tűzre

2018. augusztus 16., csütörtök - 11:18

A bioenergetika terén nemzetközi szinten is ígéretes vállalkozás a családi tulajdonban lévő Biofilter Zrt. A sütőolaj- és élelmiszerhulladék-újrahasznosítással foglalkozó cég alapítója, Deák György szerint a környezetvédelem fontos feltétele egy ország versenyképességének.

A környezetvédelem kapcsán elsőként nem az élelmiszer-hulladék és a használt sütőolaj újrahasznosítására gondolunk. Miért szakosodtak éppen erre a területre?

Amikor a rendszerváltás előtti években elkezdtünk ezzel foglalkozni, Magyarországon még hivatalosan nem is létezett ilyen hulladékkategória. A használt sütőolajat kiöntötték, az élelmiszer-hulladékot pedig vagy kidobták, vagy moslék formájában az állatoknak adták. Ausztriában már ebben az időben is tudták, hogy mindez óriási károkat okoz, és számítani lehetett rá, hogy itthon is bevezetik az erre vonatkozó szabályozást. A vendéglátóiparban ekkoriban terjedtek el a fritőzök, melyek ontották magukból a használt olajat. Valamit tenni kellett.

Mekkora terhelés a konyhai hulladék a környezetre?

A használt étolaj egyetlen cseppje elszennyezhet akár ezer liter élővizet. A többi élelmiszer-maradékkal nem kifejezetten a veszélyességük miatt kell foglalkozni, inkább azért, mert újrahasznosításukból megújuló energiát nyerhetünk. A főképp éttermekből és egyéb vendéglátóegységekből begyűjtött étolaj és ételhulladék hasznosításával tavaly 20 ezer tonna szén-dioxidterheléstől óvtuk meg a környezetet.

Mihez kezdenek az összegyűjtött hulladékkal?

A sütőolajat előbb megtisztítjuk a szennyeződéstől, majd laborvizsgálat után másodlagos alapanyagként értékesítjük egy biodízelgyártónak. A konyhai maradékból és az áruházak lejárt szavatosságú élelmiszereiből előkezelés után biogáz készül. A tavalyi év során több mint 11 ezer tonna hulladékot adtunk át erre a célra, amiből hétezer háztartás éves áramfogyasztásának megfelelő energia keletkezett.

Ez az oka annak, hogy nemrég 32 ezer cég közül a tíz legjobb közé kerültek egy nemzetközi vállalati verseny, a European Business Awards környezetvédelmi kategóriájában?

Minden bizonnyal értékelték azt az elhivatottságot, amellyel dolgozunk a környezet védelméért. Azért indultunk el ezen a versenyen, hogy nemzetközi szinten is megméressük magunkat, és visszaigazolást kapjunk, jó-e az az út, amire 25 éve ráléptünk. Hogy mely cég lesz a kategória legjobbja, az csak a nyár elején, Milánóban rendezett eredményhirdetésen derül ki, de a remélt megerősítést már az első tíz közé kerülve is megkaptuk.

Áttörték a gátakat
A használt sütőolaj begyűjtésének és újrahasznosításának ötlete a rendszerváltás előtt fogalmazódott meg Deák Györgyben, amikor az akkori Környezetvédelmi Intézet zajvédelmi technikusaként Ausztriába utazott. Az intézet munkatársainak a tervezett bős-nagymarosi erőmű kapcsán kellett próbazajméréseket végezniük egy hasonló paraméterekkel rendelkező referencialétesítményben. Deák György ezen az utazáson figyelt föl az Ausztriában ekkor már rutinszerűen végzett olaj-újrahasznosításra. Az 1990-ben alapított Biofilter hat telephelyet üzemeltet, és közel száz főnek ad munkát.

 

Forrás: Heti Válasz

Vissza


További híreink

Találj meg minket a közösségi portálokon is!

Cégcsoportunk segítségével azonnal értesülhetsz, mi az aktuális a bioenergetikai piacon!

Facebook
LinkedIn
YouTube

Hírlevél feliratkozás

Adja meg email címét, hogy elsőként értesüljön legfrisebb híreinkről és akcióinkról!