Ugrás a tartalomra

Nő a Biofilter által begyűjtött sütőolaj mennyisége

2018. augusztus 16., csütörtök - 10:17

A használt sütőolaj-begyűjtését végző Biofilter Zrt. a belföldi turizmus fellendülése és a biodízel-alapanyag drágulásának köszönhetően az idén a tavalyihoz képest 10-15 százalékkal több, mintegy 150 millió forint nyereséggel számol – írja a Greenfo.

Deák György, a cheap NBA jerseys 100 százalékban magyar tulajdonú cég ügyvezető igazgatója elmondta, hogy az éttermek, büfék forgalmának nyári fellendülése eredményeként éves szinten várhatóan 10 százalékkal, mintegy 5 ezer tonnára nő a belföldön begyűjtött sütőolaj-mennyiség a tavalyihoz képest. Az idegenforgalom felpezsdülésére utal, hogy a piacon monopolhelyzettel wholesale nfl jerseys bíró Biofilter a Balaton körüli wholesale NBA jerseysvendéglátóktól a nyáron az előző szezonhoz képest háromszor annyi veszélyes hulladéknak számító sütőolajat gyűjtött be.

A Biofilter Magyarországon kívül Görögországból, Horvátországból, és Romániából wholesale jerseys is fogad a rákkeltő sütőolajból évente összesen 2-3 ezer tonnát, amit unions a Magyarországon gyűjtöttel együtt a csévharaszti feldolgozóüzemben biodízel-alapanyaggá alakítanak át. A vendéglátóipari egységeken kívül sütőolajat kis mennyiségben (az összmennyiség mintegy 3 százaléka) a Biofilter a lakosságtól gyűjti be. Közvetlenül társaságházakhoz, illetve hulladékudvarokhoz vonulnak wholesale MLB jerseys ki a speciális gyűjtőautók.
A Biofilter a begyűjtött sütőolajból a Csévharasztiban működő, Kelet-Európában egyedülálló feldolgozóüzemében mintegy 20 százalékos gyártási veszteséggel biodízel-alapanyagot állít elő. A cég főként Ausztriában és Szlovákiában szállít be biodízel-üzemeknek használt sütőolajból készült alapanyagot, ám az idei évtől már magyarországi gyárakkal is Companiesszerződést kötött. A Biofilter az idei forgalomnövekedését annak is köszönheti, hogy a biodízel iránti kereslet Európa szerte a gyártáshoz szükséges olajok, zsírok drágulását eredményezte, így a sütőolajból készült alapanyag ára is emelkedett – jelezte Deák György.
A II. kategóriájú veszélyes hulladéknak számító használt sütőolajnak nemcsak egészségkárosító hatása van, hanem környezetkárosító is, hiszen eltömíti a szennyvízelvezető csatornákat. Egy liter sütőolaj 100 köbméter vizet szennyez be, és rákkeltő anyagokat is tartalmaz. Becslések szerint a Magyarországon felhasznált sütőolaj 30 százaléka jut csatornákba, esetenként házilag megszűrve oil autók üzemanyag-tartályába.

Az ügyvezető igazgató kitért arra, hogy a törökbálinti központú társaságuk élelmiszer-hulladékok, azaz moslékok 2015 begyűjtését is vállalja. A sütőolajakkal szemben ezt már azonban nem ingyen veszi át, hanem az éttermeknek fizetniük kell az elszállításért. A Biofilter az élelmiszerhulladékot a Fővárosi Csatornázási Művek Soroksári úti biogáz-telepére viszi, ahol az környezetbarát energiaként hasznosul. Az idén a Biofilter által begyűjtött élelmiszerhulladék 40 százalékkal 4-5 ezer tonnára emelkedik. Ez a mennyiség a piacon begyűjtöttnek 60 százaléka. Deák György nehezményezte, hogy amíg a Biofilter által begyűjtött moslékból zöldenergia lesz, addig a konkurens gyűjtő cégeknél nem követhető a hulladék sorsa, nem bizonyítható az Európai Unió által kötelezővé tett hasznosítási gyakorlat. A 30 millió forint jegyzett tőkéjű Biofilter 1990 óta működik, a vállalat mintegy 100 dolgozót foglalkoztat.

(2007)

Forrás: Zöld Ipar Magazin

 

Vissza


További híreink

Találj meg minket a közösségi portálokon is!

Cégcsoportunk segítségével azonnal értesülhetsz, mi az aktuális a bioenergetikai piacon!

Facebook
LinkedIn
YouTube

Hírlevél feliratkozás

Adja meg email címét, hogy elsőként értesüljön legfrisebb híreinkről és akcióinkról!