Ugrás a tartalomra

Megkezdte működését a Biofilter ipari robotja

2023. november 21., kedd - 12:57

A digitalizáció térnyerésével vállalatunk is szintet lépett: az élelmiszerhulladék-feldolgozás robotizálásával lepsényi üzemünk hatékonyságát és az alapanyag minőségét is javítjuk. 

Az éttermekben és egyéb vendéglátó egységekben keletkező élelmiszerhulladékok begyűjtése és újrahasznosítása a 2004-es Európai Uniós csatlakozás óta működik Magyarországon. Bár az élelmiszerpazarlás visszaszorítására számos kampányt indítottak, a keletkező élelmiszerhulladékok mennyisége továbbra is meghatározó. A feldolgozási folyamotok hatékonyabbá tétele, modernizálása elengedhetetlenné vált a hulladékok megfelelő előkezelése érdekében. 

A trendeket figyelve a Biofilter Környezetvédelmi Zrt. az elsők között alakította át az élelmiszerhulladék-feldolgozó üzemét a digitális átállás jegyében. Az általuk kifejlesztett robotcella forradalmasítja az élelmiszerhulladék feldolgozását ezzel segítve a minőségi biogáz alapanyagok előállítást. 

Robotkar az élelmiszerhulladékok feldolgozásáért

Az új ipari robotkar óriási előrelépést jelent a vállalat élelmiszerhulladék-feldolgozási folyamatában. A cég lepsényi üzemébe napi szinten körülbelül 600-800 élelmiszerhulladékot tartalmazó, kék hordó érkezik. Ezeknek a kézi feldolgozását egészíti ki a robotkar.

A robot a beérkező élelmiszerhulladékot a hordóból a válogató és daráló rendszerbe irányítja. Az öntés után súlyméréssel képes meghatározni, hogy megfelelően kiürült-e a hordó, vagy szükség van-e extra segítségre az ürítéshez.  Amennyiben a megfelelően kiürült, úgy a hordót ráhelyezi az automata hordómosó berendezésünk szalagjára, ahol egy előmosással kitisztítják a hordóban maradt aprólékokat is, amit ezután visszavezetnek a daráló garatba, hogy ne vesszen kárba semmi. 

A daráló garat első szakasza egy válogatószalag, ahol kézzel kerülnek szelektálásra az oda nem illő anyagok. Sokszor kerül a hordóba például kés vagy villa, ezért a szalagba beépítésre került egy fémérzékelő berendezés. A válogatószalagról a hulladék a darálóba ömlik, ami képes olyan apróra ledarálni az élelmiszerhulladékot, hogy a biogáz üzemekben hatékonyabban fel tudják használni.

A kiválogatott, ledarált élelmiszerhulladékot zárt, konténeres autókkal szállítják biogáz üzemeknek hasznosításra. A biogáz termelés eredményeként megújuló energia, villamos- és hőenergia képződik. 

Az ipari robotkar képes naponta akár 1000-1200 hordó feldolgozását is elvégezni, így növelve meg az üzem kapacitását.

Az élelmiszerhulladék újrahasznosítás jövője

Az elmúlt évek alatt a begyűjtött ételhulladékok mennyisége fokozatosan növekedett, a 2022-es évben már közel 10 000 tonna élelmiszerhulladékot kezelt elő a Biofilter Zrt, amiből 100%-ban biogáz képződött. Ez közel 6500 háztartás éves áramfogyasztásának megfelelő megújuló energiatermeléssel egyenértékű. 

A Biofilter Zrt. munkája során folyamatosan törekszik arra, hogy a környezetvédelem és a hatékonyság terén újabb és újabb mérföldköveket érjen el és fejlesztéseikkel támogassák a körforgásos gazdaság megvalósítását és a megújuló energiaforrások térnyerését. 

 

Vissza


További híreink

Találj meg minket a közösségi portálokon is!

Cégcsoportunk segítségével azonnal értesülhetsz, mi az aktuális a bioenergetikai piacon!

Facebook
LinkedIn
YouTube

Hírlevél feliratkozás

Adja meg email címét, hogy elsőként értesüljön legfrisebb híreinkről és akcióinkról!