Ugrás a tartalomra

Már az M. Petrol kutakon is leadható a használt olaj

2021. június 5., szombat - 13:36

Újabb benzinkúthálózat csatlakozott a Biofilter Zrt. lakossági használt sütőolaj újrahasznosítását támogató programjába. 2021 májusától országszerte összesen 44 töltőállomáson tudja leadni a lakosság a konyhákban keletkezett használt étolaját.

A 44 kút a Mobil Petrol teljes Jumbo Shop bolthálózatát lefedi, így egyedülálló módon a Mobil Petrol lehetővé tette, hogy az összes üzletét bekapcsolja a körforgásba. 

Miért fontos szelektíven gyűjteni a használt olajat? A használt étolaj a csatornahálózatba kerülve a szennyvíztisztítók terhelését, a természetben pedig gátolja az élővizek autooxidációs folyamatait, egy csepp használt étolaj ugyanis akár ezer liter élővizet is elszennyezhet. A talajba kerülve is káros a környezetre: gátolja a talaj légáteresztő képességét, emellett a kommunális hulladékba helyezve nehezen lebontható anyagként jelenik meg. Mindezek ismeretében könnyedén belátható a használt étolaj szelektív kezelésének a fontossága.

 

 

Hogyan hasznosul a leadott használt étolaj? A szelektíven gyűjtött használt étolaj a Biofilter Zrt. üzemében kerül feldolgozásra, a tisztított növényi étolaj pedig biodízelként, a gépjárművekbe is tankolt gázolaj biokomponenseként hasznosul újra. Végezetül az esetlegesen belekerült ételmaradékok (pl. prézli) sem vesznek kárba, biogáz üzembe kerülve elektromos- és hőenergiaként kelnek új életre.

Hol találhatóak a Mobil Petrol kutak? A használt sütőolaj leadó helyek a Biofilter Zrt. térképes keresőjében könnyen és gyorsan megtalálhatók: https://biofilter.hu/gyujtopont-kereso

A Biofilter Zrt. 1990 óta foglalkozik használt sütőolaj-begyűjtéssel és újrahasznosítással melegkonyhás vendéglátó egységekből. Cégük telephelyein és a hulladékudvarokon túl 2011 óta a MOL benzinkutakon is van lehetőség a használt sütőolaj leadásra. 2019 óta a Lukoil, 2020 óta pedig az OIL! benzinkutakon és az ALDI Magyarország 11 áruházában is leadható a használt étolaj.  

A Mobil Petrol több mint 25 éves múltra visszatekintő, országszerte 47 töltőállomással rendelkező, magyar tulajdonú kúthálózat.

 

 

Vissza


További híreink

Találj meg minket a közösségi portálokon is!

Cégcsoportunk segítségével azonnal értesülhetsz, mi az aktuális a bioenergetikai piacon!

Facebook
LinkedIn
YouTube

Hírlevél feliratkozás

Adja meg email címét, hogy elsőként értesüljön legfrisebb híreinkről és akcióinkról!