Ugrás a tartalomra

Iskolakerti gyümölcsfákkal a karbonsemlegességért

2019. november 29., péntek - 12:39

2019-ben a Biofilter Zrt. immár második alkalommal rendezte meg legjelentősebb ügyfelei számára a Budavári Borfesztivál kísérőrendezvényeként kiemelt partnertalálkozóját. Hogy az esemény ne járjon jelentős környezeti terheléssel, vállalatunk a GreenDependent Egyesülettel együttműködésben faültetéssel semlegesíti a rendezvény karbon-lábnyomát. 

Első hallásra talán nehezen kapcsolható össze, hogy mi köze a házi rétesnek a faültetéshez, de a szakavatott környezetbarátok szinte már csak legyintenek, hiszen tudják, hogy bármilyen étel, amit elfogyasztunk, pezsgő, amit elkortyolunk, laptop, amin dolgozunk, vacsoramenü, amit kinyomtatunk, és kilométerek, amiket A és B pont között teszünk meg, egy bizonyos szén-dioxid kibocsátással jár, ami mind kisebb-nagyobb terhet ró a környezetünkre. 

Partnertalálkozónk szervezésekor eldöntöttük, hogy mivel a jó hangulatról és a kedves ügyfeleinkkel töltött kellemes találkozásról – érthető módon – nem szeretnénk lemondani, azonnali lépéseket teszünk az ezzel járó karbon-lábnyomunk csökkentéséért, illetve 100%-os semlegesítéséért. Felkerestük hát a GreenDependent Egyesületet, akik a téma szakértőiként azonnali javaslattal szolgáltak számunkra: választásunk szerint 20 gyümölcsfa ültetésével 10 év alatt tudjuk semlegesíteni a partnertalálkozón kibocsátott szén-dioxid mennyiségét. 

Ahhoz, hogy ezt megtehessük, előzetes becslések és széleskörű adatgyűjtések, kalkulációk sora vezetett, amit az alábbi ábra hűen szemléltet.
 

Szén-dioxid körforgás

Forrás: GreenDependent Egyesület

A kiemelt partnertalálkozó karbon-lábnyomának semlegesítéséhez első sorban tehát szükségünk volt az azt befolyásoló tényezőkkel kapcsolatos adatokra:

  • partnereink utazásának módjára és távolságára;
  • résztvevőink számára és a rendezvény hosszára;
  • az étel-, italfogyasztásra és felszolgálásra;
  • a kiadványok és egyéb nyomtatott anyagok, valamint a szervezés során felhasznált energia és papír mennyiségére; továbbá
  • a rendezvényen használt energia (világítás, hangosítás, laptopok stb.) mennyiségére.

Összegyűjtött adataink alapján a találkozó a vendéglátáshoz kapcsolódóan járt legnagyobb mértékben szén-dioxid kibocsátással: teljes kibocsátásunk 91%-a köthető a húsok, saláták, rétesek és kiváló borok elfogyasztásához, 7,5% a résztvevők helyszínre utazásához, 0,8% a rendezvény során elhasznált energiához, a kibocsátás 0,59%-a pedig a szervezés során felhasznált energia- és papírmennyiségből adódott.

A GreenDependent számításai szerint a Biofilter Zrt. kiemelt partnertalálkozójának ismertetett tényezői összesen 1,32 tonnás karbon-lábnyommal jártak, amely 20 db őshonos gyümölcsfa ültetésével 10 év alatt semlegesíthető. Egyetlen este 20 fa 10 éves munkájával. Meghökkentő, ugye? 

Biofilter környezetvédelem

A gyümölcsfák a számítások elvégzését követően 2019 őszén 2 x 10-es bontásban két budapesti iskolakertben kerültek elültetésre, ahol küldetésük a karbon-lábnyom semlegesítésen túl biztosítja:

  • az oktatási és közös kertészkedési lehetőséget a tanulók számára;
  • a munka megérdemelt, ízletes gyümölcsének élvezetét;
  • a biológiai sokféleség és a tájfajták megőrzését.

A gyerekek természetesen már az ültetési munkálatokból is kivették a részüket, így a legelejétől végigkísérhetik a fák cseperedésének és termőre fordulásának folyamatát, sajátjukénak érezhetik természetünk ezen kincset érő tagjait, és fontos tapasztalatokkal, ismeretekkel gazdagodhatnak a jövőre nézve. 

Biofilter faültetés

Forrás: GreenDependent Egyesület

Ezúton ismételten köszönjük a GreenDependent Egyesület gondos közreműködését a TreeDependent program Biofilterre szabott megvalósításában, valamint a számítási és ültetési folyamat teljes lebonyolításában tanúsított átfogó, szakértő munkáját!

Olvasóink számára pedig javasoljuk, hogy ha tehetik, ne féljenek egy szervezet képviselőjeként vagy magánszemélyként maguk sem belevágni ebbe a hálás tevékenységbe, és faültetési, karbon-semlegesítési terveikkel forduljanak bátran a GreenDependent segítőkész munkatársaihoz.

Treedependent logo


 

Vissza


További híreink

Találj meg minket a közösségi portálokon is!

Cégcsoportunk segítségével azonnal értesülhetsz, mi az aktuális a bioenergetikai piacon!

Facebook
LinkedIn
YouTube

Hírlevél feliratkozás

Adja meg email címét, hogy elsőként értesüljön legfrisebb híreinkről és akcióinkról!