Ugrás a tartalomra

Használt sütőolaj gyűjtés a társasházakban? Igen, lehetséges!

2020. április 22., szerda - 16:55

A használt sütőolaj lefolyóba vagy szemetesbe kerülve jelentős terhelést okoz a környezetünk számára, miközben ez a rendkívül hasznos anyag 100%-ban újrahasznosítható. Az országszerte létrejött gyűjtőpontokon túl a lakosság saját társasházában is bármikor megkezdheti a használt olaj szelektív gyűjtését. 

Miért fontos a használt sütőolaj szelektív gyűjtése?

Az olaj a csatornahálózatba kerülve növeli a szennyvíztisztítók terhelését, a természetben pedig gátolja az élővizek autooxidációs folyamatait, egy csepp használt étolaj ugyanis akár ezer liter élővizet is elszennyezhet. A talajba kerülve is káros a környezetre: gátolja a talaj légáteresztő képességét, emellett a kommunális hulladékba helyezve nehezen lebontható anyagként jelenik meg. Mindezek ismeretében könnyedén belátható a használt étolaj szelektív kezelésének a fontossága. 

 

 

Hogyan gyűjthetem otthonomban a használt olajat?

A Biofilter Zrt. közel 30 éves működése során egyre növekvő igényt tapasztal a lakosság körében a használt sütőolaj szelektív gyűjtésére. A vállalati gyűjtőpontokon és hulladékudvarokon túl 2011 óta számos MOL benzinkút, 2019 óta pedig 11 Lukoil kút is örömmel fogadja az otthoni sütés-főzés során keletkező, elkülönítetten gyűjtött használt olajat.

A lakossági igényre reagálva ezen felül a Biofilter Zrt. a lakóközösségek, társasházak részére ingyenesen biztosítja házhoz menő használt sütőolaj begyűjtési szolgáltatását, amely egyik legnagyobb előnye épp az, hogy a sütést követően összegyűjtött olajat nem szükséges eljuttatnunk a gyűjtőpontok egyikére, hiszen elég csak a gyűjtőhordóig elsétálni vele.

A társasház képviselőjének kezdeményezésére a vállalat az egyszeri 5 800 Ft hordónkénti letéti díj megfizetése ellenében kihelyezi a 60 literes, zárható gyűjtőhordót, amibe a lakóközösség szabadon beleöntheti a feleslegessé vált olajat. A használt sütőolaj elszállítása és a hordócsere a hordó megteltét követően térítésmentesen történik. 

Hogyan hasznosul a leadott használt étolaj?

A szelektíven gyűjtött használt étolaj a Biofilter Zrt. üzemében kerül feldolgozásra, a tisztított növényi étolaj pedig biodízelként, a gépjárművekbe is tankolt gázolaj biokomponenseként hasznosul újra. Végezetül az esetlegesen belekerült ételmaradékok (pl. prézli) sem vesznek kárba, biogáz üzembe kerülve elektromos energiaként kelnek új életre.

Biofilter használt sütőolaj


Mi a teendő, ha a társasházban szeretnénk gyűjteni a használt étolajat?

Ha gyűjtőpontot szeretnétek létrehozni társasházatokban, tudj meg többet tájékoztató plakátunkról, tekintsd meg lakossági honlapunkat, és lépj velünk kapcsolatba elérhetőségeink egyikén:
 

Biofilter Zrt.
e-mail: lakossagi@bioflter.hu
ingyenesen hívható zöld számunk: 06 80 442 999
honlap: biofilter.hu/lakossagi


Amennyiben lakóhelyedből kifolyólag nem áll lehetőségedben társasházi gyűjtőpont létrehozása, látogass el térképes gyűjtőpont keresőnkre, ahol megtalálhatod a lakóhelyedhez legközelebbi használt étolaj leadási lehetőséget.

 

Vissza


További híreink

Találj meg minket a közösségi portálokon is!

Cégcsoportunk segítségével azonnal értesülhetsz, mi az aktuális a bioenergetikai piacon!

Facebook
LinkedIn
YouTube

Hírlevél feliratkozás

Adja meg email címét, hogy elsőként értesüljön legfrisebb híreinkről és akcióinkról!