Ugrás a tartalomra

6 000 magyar háztartás éves áramfogyasztását fedeztük

2023. január 4., szerda - 10:29

Immáron harmadik alkalommal készítjük el fenntarthatósági összefoglalónkat, melyben idén a 2020-2021-es évekre vonatkozó környezeti hatásainkat vizsgáltuk meg.

A bioenergietikai szektort kiszolgáló környezetvédelmi vállalatként nap mint nap azon dolgozunk, hogy a szerves hulladékok a szakszerű begyűjtésen és feldolgozáson keresztül 100%-ban újrahasznosíthatóak és körforgásban tarthatóak legyenek. A begyűjtött szerves hulladék feldolgozásával és hasznosításával vállalatunk csak a 2021-es évben több, mint 20 000 tonna szén-dioxid terheléstől mentesítette a környezetet, ezzel  közel 6 000 háztartás éves áramfogyasztásával egyenértékű megújuló energiát termelt ki. Legfontosabb eredményeinket és teljesítményünket ebben a cikkben foglaltuk össze.

 

SZÉN-DIOXID MENTESÍTÉS

Közel 15 000 tonna szerves hulladék begyűjtését és hasznosítását végezte el a Biofilter Zrt. a 2021-es évben, ami a 2020-as évhez képest több, mint 1000 tonnás növekedést jelent. A begyűjtött használt sütőolajnak és élelmiszerhulladéknak köszönhetően több mint 20 000 tonna szén-dioxid terheléstől mentesült környezetünk, ami közel 4 000 személyautó szén-dioxid kibocsátásának felel meg. A hulladékból előállított 12,2 millió kWh pedig akár 6 000 magyar háztartás éves áramfogyasztását is fedezhetné.

Hulladékból energia

A vizsgált években begyűjtött hulladék jelentős része használt sütőolaj volt, mely nem csupán az egészségre veszélyes, de rendkívül környezetkárosító hatású is egyben. Egy liter sütőolaj 100 köbméter vizet szennyez be, valamint több rákkeltő anyagot is tartalmaz. A 2020-2021-es években vállalatunk összesen 10 600 tonna használt sütőolaj begyűjtését, feldolgozását és hasznosítását végezte el, melyből közel 1 200 tonna, tehát több mint 10% lakossági használt étolaj volt. A lakossági gyűjtés növekedését vállalatunk 2020-ban a begyűjtés eszközeinek és számának növelésével, gyűjtőpontok bővítésével, valamint a lakossági gyűjtés ösztönzésével érte el.

Begyűjtött mennyiség

ENERGIA FELHASZNÁLÁS

Lepsényi és csévharaszti üzemeinkben komplex energetikai fejlesztéseket végeztünk 2021-ben. Napelemrendszerek kiépítésével, hatékony hőszigeteléssel, valamint a klíma- és fűtőberendezések korszerűsítésével vállalatunk csak a villamosenergia felhasználásban már 26 tonna CO2 kibocsátást takarított meg a tavalyi évben. Törökbálinti intézményünkben jelentős fejlesztések történtek a raktározás terén is. 2020-ban üzemünk jelentős átalakítása mellett új  rakodó csarnokot alakítottunk ki, mellyel 500 m2-ről 1250 m2-re bővült telephelyünk raktára. Törökbálinton is elindítottuk 2021-ben napelemes rendszerünk fejlesztését, mely teljességében 2022-re valósult meg.

co2 és kwh

 

VÍZFELHASZNÁLÁS

A felhasznált villamosenergia csökkentése mellett vállalatunk a gazdaságos vízfelhasználásra is különös figyelmet fordított az elmúlt években. Automata hordómosó berendezések használatának köszönhetően a hulladék mennyiségére vetítetten felhasznált víz mértékét vállalatunk a 2020-2021-es években is alacsony szinten tartotta. 2021-ben ráadásul a korábbi évhez képest közel 6%-al csökkent üzemeink vízfelhasználásának mértéke.

vízfelhasználás

 

HULLADÉKKEZELÉS

A tevékenységünk során keletkező hulladékok mennyisége is csökkent vállalatunknál 2021-ben. Míg 2020-ban a nálunk keletkező összes hulladék 143 581 kg volt, ez a mennyiség a tavalyi évben 103 404 kg-ra csökkent, ami közel 28%-os visszaszorítást jelent. Mivel vállalatunk számára az újrahasznosítás kiemelten fontos szempont, így a nálunk keletkező újrahasznosítható műanyag, üveg, fém, papír és elektronikai hulladékokat az erre kijelölt szelektív lerakatokra szállítjuk. A 2020 és 2021-es évben összesen 75 086 kg hulladékot gyűjtöttünk össze és kezeltük szelektíven. Az általunk felhasznált papírtermékek mennyiségét 2021-ben szintén látványos mértékben, 39%-al csökkentettük 2020-hoz képest 1187 kg-ról 724 kg-ra.

Hulladékkezelés

GÉPJÁRMŰPARK FOLYAMATOS KORSZERŰSÍTÉSE

Az elmúlt években üzemeink fejlesztése mellett, gépjárműparkunk korszerűsítésére is nagy hangsúlyt fektetett vállalatunk. Az EURO5 és EURO6 besorolású gépjárművek aránya a 2019 és 2021 közötti időszakban 86%-ról 98%-ra emelkedett, aminek köszönhetően jelentősen csökkent flottánk kilométerenkénti károsanyag kibocsátása.

Gépjárművek

 

KARBONLÁBNYOMUNK

Telephelyeink energetikai fejlesztésének és vállalatunk elhivatott munkájának köszönhetően a két legnagyobb karbonlábnyom faktorunkat (áruszállításból származó károsanyag-kibocsátás és az energia felhasználása) 2020-ban sikerült a 2019-es 60%-ról 56%-ra csökkenteni, és bár üzemeink jelentős bővítésen estek át, 2021-ben csupán 1%-os emelkedést tapasztaltunk. A tavalyi év eredménye tehát a 2016-os adatokhoz képest 9 százalékpontos javulás. Erre az adatra különösen büszkék vagyunk, hiszen minél kisebb egy vállalat karbonlábnyoma, annál kisebb hatást mér működésével a klímaváltozásra.

Karbonlábnyom 2020

Karbonlábnyom 2021

A hulladékkeletkezésből származó CO2 kibocsátás a tavalyi évben a 2020-ban mért 13%-ról 10%-ra csökkent, míg a közlekedésből eredő kibocsátások mindkét vizsgált évben 8%-on stagnáltak. Kitartó munkánknak hála vállalatunknak a bemeneti anyagokból származó kibocsátást 2020-ban sikerült 0%-ra csökkentenie, ez az eredmény pedig 2021-ben is változatlan maradt.

 

Mivel a Biofilter Zrt. profiljából adódóan jelentős mértékben tesz a környezet védelméért, ezen a területen folytatott fejlesztéseinkre kiemelt figyelmet fordítunk. Ezen elveink mentén a hatékonyságunk növelése mellett igyekszünk minél több megoldással javítani vállalatunk fenntartható működését. Cégünk alapelve, hogy a gyakorlatban akkor valósítható meg a fenntartható fejlődés, ha harmonizáljuk a gazdasági, társadalmi és környezetvédelmi érdekeket. Úgy gondoljuk, hogy az eredményeink is arról tanúskodnak, hogy jó úton járunk. Hisszük, hogy az általunk alkalmazott megoldásokkal, folyamatosan optimalizált stratégiánkkal érdemes tovább mennünk ezen az úton, hogy ezáltal magunknak és a jövő generációinak is egyaránt egy élhetőbb világot teremtsünk.

 

Vissza


További híreink

Találj meg minket a közösségi portálokon is!

Cégcsoportunk segítségével azonnal értesülhetsz, mi az aktuális a bioenergetikai piacon!

Facebook
LinkedIn
YouTube

Hírlevél feliratkozás

Adja meg email címét, hogy elsőként értesüljön legfrisebb híreinkről és akcióinkról!