Ugrás a tartalomra

Ne felejtse adatszolgáltatási kötelezettségét március 1-ig

2023. február 9., csütörtök - 07:52

A hulladékgazdálkodási adatszolgáltatási kötelezettséget minden év március 1-ig teljesíteni kell. De kire vonatkozik a kötelezettség? Az alábbi összefoglalóban segítünk partnereinknek eligazodni az adatszolgáltatási rengetegben.

 

 

1. A BIOFILTER Zrt partnereitől nem veszélyes hulladékként vette át 2022-ben a következő hulladékokat:

HAK 20 01 25 használt sütőolaj,

HAK 19 08 09 vizes zsír, konyhai olajfogóból étolaj-zsír keverék,

HAK 16 03 06 szerves hulladékok.

 

A hulladék termelőjének, az adott évben keletkezett hulladékairól, valamint az átadott hulladékokról adatot kell szolgáltatnia a Környezetvédelmi Hatóság részére a 309/2014 (XII. 11.) Korm. rendelet szabályai szerint (keletkezett mennyiségtől függően!). A környezetvédelmi adatszolgáltatás elektronikus úton a https://kapu.okir.hu/okirkapuugyfel/ program használatával kitöltött elektronikus űrlapokon küldhető be a hatósághoz. Tájékoztató és útmutató a http://web.okir.hu/hu/tart/index/210/Adatszolgaltatasok, a https://kapu.okir.hu/okirkapuugyfel/ és a https://kapu.okir.hu/okirkapuugyfel/utmutato/1 oldalon érhető el. A hulladékgazdálkodási adatszolgáltatás KÜJ (Környezetvédelmi Ügyfél Jel), KTJ (Környezetvédelmi Telephely Jel) számok igénylése után és Adatszolgáltatási kötelezettség (HIR-KÖT) bejelentését követően teljesíthető.

Adatszolgáltatási kötelezettsége a hulladéktermelőnek akkor van, ha a telephelyen a tárgyévben képződött és birtokolt hulladék összes mennyisége meghaladja

  • veszélyes hulladék esetén a 200 kg-ot,
  • nem veszélyes hulladék esetén – a nem veszélyes építési és bontási hulladék kivételével – a 2000 kg-ot,
  • nem veszélyes építési-bontási hulladék esetén az 5000 kg-ot.

A hulladékgazdálkodási közszolgáltatás körébe tartozó hulladékok nem tartoznak bele a fenti mennyiségekbe és azokról adatszolgáltatást a közszolgáltató tesz.

OKIR belépés

 

2. BIOFILTER Zrt partnereitől az ételmaradékot/élelmiszer-hulladékot állati melléktermékként vette át 2022-ben is.

Az állati melléktermékek termelőjének az adott évben keletkezett állati melléktermékeiről valamint az átadott/átvett állati melléktermékekről adatszolgáltatási kötelezettsége van a 45/2012 (V. 8) VM rendelet előírásai szerint.

Az állati melléktermékekről is már csak elektronikusan lehet adatot szolgáltatni a Nebih (Állategészségügyi Igazgatóság) felé, a https://allatimellektermek.nebih.gov.hu oldalon. Az elektronikus adatszolgáltatásról tájékoztató és útmutató https://portal.nebih.gov.hu/-/valtozik-a-meber-rendszer-elerhetosege oldalon érhető el.

 

Az állati melléktermék adatszolgáltatásról a NÉBIH ügyfélszolgálatától lehet érdeklődni a következő elérhetőségek valamelyikén: telefonszám: 06-1/336-9000, email: ugyfelszolgalat@nebih.gov.hu, allatimellektermek@nebih.gov.hu

 

Mindkét adatszolgáltatási kötelezettség határideje az adott tárgyévet követő év március 1.

 

Vissza


További híreink

Találj meg minket a közösségi portálokon is!

Cégcsoportunk segítségével azonnal értesülhetsz, mi az aktuális a bioenergetikai piacon!

Facebook
LinkedIn
YouTube

Hírlevél feliratkozás

Adja meg email címét, hogy elsőként értesüljön legfrisebb híreinkről és akcióinkról!