Ugrás a tartalomra

A Kék bolygó a GREENPRO Zrt-nél forgatott

2018. augusztus 16., csütörtök - 11:46

A Kék bolygó stábja közel két hete felkereste a Biofilter cégcsoport tagjaként működő Greenpro Zrt-t, hogy az éttermi hulladékok útjával kapcsolatban szakmai interjút kérjen. Hatalmas elismerés ez számunkra, mivel a népszerű  magazinműsor kimondottan a környezetvédelem, természetvédelem, fenntartható fejlődés, energiagazdálkodás, és ökológiai sikertörténetetek aktuális  helyzetével és kérdéseivel foglalkozik.

Kék bolygó

A teljes adás az alábbi linken tekinthető meg.

A Greenpro Zrt. pedig éppen ezekre a területekre építve alakította ki tevékenységeinek repertoárját. Környezetvédelemmel kapcsolatos szolgáltatásai között szerepel olaj- és zsírfogók tisztítása és karbantartása, állati eredetű melléktermékek és veszélyes hulladékok elszállítása épp úgy, mint ipari csatornatisztítás, és szennyvíz átemelő tisztítás.

A fenntartható fejlődés elkötelezett híveként a Greenpro Zrt. a különböző vendéglátóhelyeket is teljes erővel támogatja a környezettudatosabb működés megvalósulásának érdekében.

Szerencsére egyre több étterem kötelezi el magát a fenntarthatóság mellett és ennek köszönhetően környezettudatos módon válnak meg az élelmiszerhulladékoktól, az elhasznált olajtól és a zsíros szennyeződésektől. (Többek között ilyen a videón látható étterem, a  Jamie’s Italian is.) A Kék bolygó műsorában többek között azt is megfigyelheti az érdeklődő, hogyan történik egy éttermi zsírfogó műtárgy tisztítása tartályos gépkocsi segítségével. A kiszivattyúzott zsíros szennyeződéseket ezután a Dél-Pesti Szennyvíztisztító telepre szállítják, ahol az biogázként újrahasznosításra kerül. 

A vállalat az általa preferált zárt rendszerű begyűjtési folyamatnak köszönhetően egy szintén zárt rendszerben hasznosítja újra a begyűjtött hulladékokat. Ennek a zárt rendszernek a leglényegesebb eleme az, hogy kielégíti a fenntarthatóság minden igényét, hiszen a Greenpro Zrt. komplex hulladékgazdálkodásának hatásaként a gyűjtésnek, a hasznosításnak és a feldolgozásnak minden egyes lépése nyomon követhetővé válik. Hosszú távon pedig ezek a folyamatok hasznos gyakorlattá alakíthatók, mivel a hulladékból – a biogáz állapotot érintve – elektromos áram állítható elő.  

A Greenpro Zrt. a vendéglátóegységek mellett áruházláncoknak is segít a fenntarthatóbb működésben. Begyűjtik tőlük a lejárt szavatosságú hulladékokat, melléktermékeket, amelyeket saját telephelyükön előkezelnek, mindezt a lehető legalacsonyabb szén-dioxid kibocsátás mellett. Ennek érdekében jól szervezett logisztikára van szükség, amely során régiószerte begyűjtik a hulladékot, melyek végül 240 literes kukákban érkeznek meg a telephelyükre. A kukák plombálásának köszönhetően pedig a hulladék útja visszakövethető, egészen a begyűjtés pontjáig.

A már említett Dél-Pesti Szennyvíztisztító telepet büszkén tudhatja partnerüknek, ahol a legmodernebb szennyvíztisztító módszerek mellett egy biogáz reaktor is működik, így az összegyűjtött és előkezelt élelmiszerhulladékot ide szállítják, ahol biogázként újrahasznosítják. Habár az élelmiszeripart még mindig a túltermelésből adódó pazarlás jellemzi, ugyanakkor a szerves hulladékok kezelése során majdnem minden egyes gramm újrahasznosítható.

 

Vissza


További híreink

Találj meg minket a közösségi portálokon is!

Cégcsoportunk segítségével azonnal értesülhetsz, mi az aktuális a bioenergetikai piacon!

Facebook
LinkedIn
YouTube

Hírlevél feliratkozás

Adja meg email címét, hogy elsőként értesüljön legfrisebb híreinkről és akcióinkról!