Környezet- és minőségirányítás

Cégünk 1999. augusztusa óta üzemelteti minőségügyi rendszerét, melyet 2001. januárjától integrált minőségügyi és környezetirányítási rendszerré fejlesztett tovább.
ISO 9001:2008 szabvány szerinti minőségirányítási rendszerünk és az ISO 14001:2004 szabvány szerinti környezetirányítási rendszerünk az alábbi tevékenységekre terjed ki:

I./    Minőségirányítási rendszerünk tanúsítványának nyilvántartási száma: 10100051/5,
első tanúsításának dátuma: 2000. 01. 20., megújító tanúsításának dátuma: 2017. 08. 04., érvényes: 2020. 08. 03.

II./  Környezetirányítási rendszerünk tanúsítványának nyilvántartási száma: H170506099/3, első tanúsításának dátuma: 2001. 11. 13., megújító tanúsításának dátuma: 2017.05.10., érvényes: 2020.05.09.

 

 

 

 

 

 

 

III./   A Biofilter integrált politikáját ide kattintva tekintheti meg.

IV./   ISCC – az első, EU által elfogadott bioüzemanyag tanúsítási rendszer

Az Európai Unió kiemelten foglalkozik a megújuló energiaforrások, azon belül a bioüzemanyagok kérdésével. A bioüzemanyagok jelentik a legfontosabb alternatívát az üvegházhatást okozó gázok európai uniós kibocsátásának ötödéért felelős, közlekedésben használt benzin és dízel tekintetében.

A 2009/28/EC EU rendelet meghatározza a bioüzemanyag fenntarthatóságára vonatkozó kritériumokat, és a bioüzemanyagokra vonatkozó önkéntes tanúsítási rendszerek létrehozására ösztönzi az iparágat, a kormányokat és a nem kormányzati szervezeteket. Az ellenőrzés és tanúsítás az EU-ban kötelező lesz, olyan rendszerek alapján, amelyet az EU elfogad (pl. ISCC).

Az Unió közös politikája szerint kizárólag a tanúsított eredetű biomassza alapanyagok értékesítése és ilyen célú feldolgozása lesz lehetséges.

Az ISCC (International Sustainability and Carbon Certification System) az első, EU által elfogadott bioüzemanyag tanúsítási rendszer. Az ISCC maga nem végez tanúsítást, ezt az általa elfogadott független tanúsító szervezetek látják el a termelési lánc egészére.

A tanúsítványok garanciát nyújtanak arra nézve, hogy a vonatkozó címkével forgalmazott bioüzemanyagok fenntarthatók, és előállításuk a megújuló energiáról szóló irányelvben meghatározott követelményeknek megfelelően történt.

A tanúsításhoz 3 fő kritériumrendszernek kell megfelelni:

– Fenntarthatóság: olyan területtípusok használata, amelyek igénybe vehetők erre a célra;

– Számítások az üvegházhatású gáz (ÜHG) kibocsátásra vonatkozóan – a számítást az értéklánc minden pontján el kell végezni, és a legutolsó pont számításai alapján derül ki, hogy a bioüzemanyag teljesíti-e a 35%-os ÜHG csökkentési elvárást.

– Nyomonkövethetőség: a teljes értékláncnak nyomonkövethetőnek és jól dokumentáltnak kell lennie.