Lakossági begyűjtés

A zsírban, illetve olajban való sütés napjainkban a legelterjedtebb konyhatechnikai eljárások egyike. A többszöri sütés folyamán a sütőolajban olyan elváltozások jönnek létre, amelyek gasztronómiai értékvesztéssel járnak, azaz az étolaj elfárad, elhasználódik, ennek következtében a zsiradék előbb-utóbb alkalmatlanná válik a további élelmezési célú felhasználásra. Fontos tudni, hogy az adott olaj/zsír meddig hevíthető, a hőtűrési pontot túllépve ugyanis káros lehet a szervezetünkre.

 

Környezetre káros hatásai:

– A csatornahálózatba kerülve a szennyvíztisztítók terhelését növeli, vagy a természetes vizek autooxidációs folyamatait gátolja. Egyetlen csepp használt étolaj akár ezer liter élővizet is elszennyezhet.

– A talajba kerülve gátolja annak légáteresztő képességét, illetve záróréteget képezve megakadályozza a víz feljebb jutását.

– A kommunális hulladékba helyezve nehezen lebontható anyagként jelenik meg.

hasznalt-sutoolaj-kisokos

Használt sütőolaj gyűjtése, leadása:

Napjainkban a lakosság is egyre környezettudatosabb, a háztartásokban keletkező hulladékot igyekeznek szelektíven gyűjteni. A műanyag, papír és fémhulladék után, immár növekvő igény mutatkozik a használt háztartási olaj elkülönített gyűjtésére is. Ezen tendenciát támogatva a Biofilter Zrt. saját helyein túl egyre bővíti azon begyűjtési pontok számát, ahol a lakosság leadhatja a használt sütőolajat:

2011. májusától a MOL Nyrt.-vel való együttműködés keretein belül országszerte mintegy 100 benzinkúton gyűjtjük a lakosságtól a használt étolajat újrahasznosítás céljából. 2018 elejétől már 356 MOL töltőállomáson van lehetőség a használt sütőolaj leadására. A keletkezett végterméket hazai biodízel üzemek hasznosítják.

További környezettudatos otthoni tanácsért keresse fel zöld oldalunkat: kornyezetert.hu

A felelős szemlélet és a környezet védelme közös érdekünk. Kérjük, ha kérdése van a használt sütőolaj begyűjtést illetően, forduljon hozzánk bizalommal: info@biofilter.hu