A Biofilter 2016-os éve

A Biofilter fennállásának 26. éve is a fenntarthatóság jegyében telt, hiszen idén is több ezer tonna hulladékból tudtunk értéket teremteni.

A Biofilter Zrt. 2016-os éve

Hulladékból érték: a használt sütőolajtól a biodízelig

Nap, mint nap hatalmas mennyiségű használt sütőolaj keletkezik a vendéglátó egységekben, úgy mint egy hagyományos háztartásban is. Azonban a sütőolaj hosszú ideig való tárolása, lefolyóba öntése vagy a természetbe kerülése egyáltalán nem szolgálnak környezetvédő megoldásként. Ugyanakkor ez a sütésből adódó hulladék 100%-ban újrahasznosítható és a biodízel gyártás alapanyagaként felhasználható. 

A használt sütőolajból előállított biodízel a dízel üzemanyaghoz keverve használható fel Magyarországon mellyel lényegesen csökkenthető a környezet szén-dioxid terhelése.

Hulladékból érték: az ételhulladéktól a biogáz felhasználásig

A kereskedelmi áruházláncoknál, éttermekben, közkonyháknál és egyéb vendéglátó egységekben keletkező élelmiszer hulladék megfelelő kezelése szintén körültekintő figyelmet igényel. A vállalat által létrehozott országos begyűjtő hálózat működésének köszönhetően 2016-ban több, mint 7 000 tonnányi élelmiszer hulladékot gyűjtöttünk be, amely a biogáz készítés alapanyagául szolgált. 

A szerves hulladékok speciális lebontása során keletkező biogáz magas metántartalmának köszönhetően az energiatermelésnél hasznosítható, szintén kímélve ezzel a környezetet. A 2016-ban összegyűjtött szerves hulladékok biogáz célú felhasználásával közel 9,5 millió kWh megújuló energia termelődött, amely 4 500 háztartás éves áramfogyasztását fedezi.

A Biofilter Zrt. a tevékenységeiből adódóan 2016-ban közel 20 000 tonna szén-dioxid terheléstől mentesítette a környezetet.

Amire büszkék vagyunk

2016-ban számos elismerést szereztünk, amelyekre nagyon büszkék vagyunk: év elején bekerültünk Európa top 10 cége közé a vállalati fenntarthatósági tevékenységeinkkel, amely óriási elismerés volt számunkra, hiszen magyar cég még nem kapott soha ilyen elismerést. Idén ötödik alkalommal nyertük el a Magyar Brands és a SuperBrands legjobb üzleti márka díját, 2016 végén pedig az etikus cégek képviselőjeként megkaptuk a Magyarországon egyedülállónak tekinthető Üzleti Etikai Díjat.

Küldetésünk 2017-ben

Küldetésünk Környezetvédelmi Társadalmi Vállalkozásként 2017-ben is változatlan, azaz, hogy a környezet védelmét és a fenntartható fejlődést szem előtt tartva folyamatosan fejlesszük szolgáltatásainkat, hogy partnereink igényeit maradéktalanul ki tudjuk elégíteni.