Szakmai szótár

Alternatív energia: A természeti jelenségek kölcsönhatásából kinyerhető tiszta energia, úgy mint: napenergia, szélenergia, vízenergia, geotermikus energia.

Állati melléktermék: állatok teljes teste vagy testrészei, állati eredetű termékek, vagy más állatokból nyert termékek, amelyeket nem emberi fogyasztásra szántak, beleértve a petesejteket, embriókat és a spermát is.

Európai Parlament és a Tanács 1069/2009/EK rendelete: a nem emberi fogyasztásra szánt állati melléktermékekre és a belőlük származó termékekre vonatkozó egészségügyi szabályok megállapításáról és az 1774/2002/EK rendelet hatályon kívül helyezéséről

Állati melléktermékek kategóriája: az állati melléktermékeket a 1069/2009/EK rendelet 8, 9, és a 10. cikkben foglalt listákkal összhangban specifikus kategóriákba kell csoportosítani, amelyek tükrözik az említett állati melléktermékek jelentette köz-és állategészségügyi kockázatok mértékét.

1069/2009/EK rendelet 10. cikk k.) ii pontja alapján 3. kategóriájú állati melléktermék: keltetési melléktermék, tojás melléktermékek, ideértve a tojáshéjat is

1069/2009/EK rendelet 10. cikk f.) pontja alapján 3. kategóriájú állati melléktermék: hús és hústartalmú, állati eredetű élelmiszerek, melyeket kereskedelmi okból, előállítási vagy csomagolási hibák vagy egyéb, köz- és állat-egészségügyi kockázatot nem jelentő problémák következtében már nem szánnak emberi fogyasztásra

1069/2009/EK rendelet 10. cikk f.) pontja alapján 3. kategóriájú állati melléktermék: Tej és tejtermék melléktermék;

Biodízel: Növényi olajokból vagy állati zsírokból előállított üzemanyag, mely dízelmotorokban hasznosítható.

Bioenergia szektor: A biomassza alapú, energetikai célra felhasználható anyagokkal foglalkozó ágazat.

Biohulladék: minden olyan növényi és állati eredetű szerves hulladék, amely aerob vagy anaerob úton biológiailag lebomlik vagy lebontható.

(23/2003. (XII. 29.) KvVM rendelet a biohulladék kezeléséről és a komposztálás műszaki követelményeiről)

Biológiailag lebomló hulladék: minden szervesanyag-tartalmú hulladék, amely aerob vagy anaerob úton biológiailag lebomlik vagy lebontható, ideértve a biohulladékot is.

(2012. évi CLXXXV. törvény a hulladékról)

Biomassza: A mezőgazdaságból — a növényi és állati eredetű anyagokat is beleértve, erdőgazdálkodásból és a kapcsolódó iparágakból, többek között a halászatból és az akvakultúrából — származó, biológiai eredetű termékek, hulladékok és maradékanyagok biológiailag lebontható része, valamint az ipari és települési hulladék biológiailag lebontható része.

Bioüzemanyag: Olyan üzemanyag vagy tüzelőanyag, amelyet növényi vagy állati biomasszából állítanak elő. A fosszilis üzemanyagok kiváltására alkalmas.

Élelmiszer-/ Ételhulladék: éttermekben, vendéglátó ipari egységekben és konyhákon – a központi konyhákat és a háztartások konyháit is beleértve- keletkező valamennyi élelmiszer hulladék, beleértve a használt sütőolajat

Élelmiszerhulladék-begyűjtés: Az élelmiszerhulladék-tárolókban összegyűjtött állati melléktermékek elszállítása újrahasznosítás céljából.

Élelmiszerhulladék-tároló: Speciális 60 l-es tároló (MSZ 7540-1998), mely kifejezetten az élelmiszerhulladékok tárolására, begyűjtésére és szállítására szolgál.

Étolaj: Az étolajok olyan élelmiszerek, amelyeket étolajok előállítására alkalmas olajmagvakból vagy olajtartalmú növényi részekből sajtolással, oldószeres extrakcióval, valamint finomítással állítanak elő. (Például: Vénusz, Vitol)

EWC (European Waste Catalogue) kód: Európai Hulladék Katalógus kódszáma, mely a hulladékfajták besorolására szolgál. A főcsoportok két számjegyű, az alcsoportok négy számjegyű, a hulladékok hat számjegyű kóddal rendelkeznek. A (*)-gal megjelölt kódszámok veszélyes hulladékot jelölnek.

(16/2001. (VII. 18.) KöM rendelet a hulladékok jegyzékéről)

EWC 200108: Biológiailag bomló konyhai és étkezési hulladékok. – amennyiben növényi eredetű

EWC 200125: Használt sütőolaj és zsír

Fenntartható fejlődés: “A fenntartható fejlődés olyan fejlődés, amely kielégíti a jelen szükségleteit, anélkül, hogy veszélyeztetné a jövő nemzedékek esélyét arra, hogy ők is kielégíthessék szükségleteiket” (ENSZ Környezet és Fejlődés Világbizottsága: Közös Jövőnk jelentés, 1987)

FMCG: Fast Moving Consumer Goods, azaz gyorsan forgó fogyasztási cikkek. Az elnevezés különféle élelmiszer (food) és nem-élemiszer (non-food) termékeket takar. Szokásosan a kisebb vásárlói döntést jelentő napi-cikkekről van szó, amelyeket forgalmazóik erős marketing támogatással (reklám, promociók) igyekeznek vonzóvá tenni.

Használt étolaj/ fáradt olaj gyűjtő: Speciális, 60 literes űrtartalmú,
(MSZ 7540-1998 szabványnak megfelelő), bilinccsel záródó műanyag gyűjtőedényt,
melybe a használt étolajat gyűjtik, illetve szállítják feldolgozásra.

Használt sütőolaj/ fáradt olaj: A többszöri sütés folyamán a sütőolajban olyan elváltozások jönnek létre, amelyek gasztronómiai értékvesztéssel járnak, azaz az étolaj elfárad, elhasználódik, ennek következtében a zsiradék alkalmatlanná válik a további élelmezési célú felhasználásra

HoReCa: Mozaikszó a Hotel + Restaurant + Catering (Café) elemeiből. A gasztronómiai piac nemzetközileg alkalmazott elnevezése. A kereskedő és szolgáltató cégek ezen a néven azonosítják azon üzletágukat, mellyel a vendéglátóipar szereplőit szolgálják ki.

Hulladék: Az a tárgy vagy anyag, amelytől birtokosa megválik, megválni szándékozik, vagy megválni köteles.

Hulladékgazdálkodás: A hulladék gyűjtése, szállítása, kezelése, az ilyen műveletek felügyelete, a kereskedőként vagy közvetítőként végzett tevékenység, továbbá a hulladékgazdálkodási létesítmények és berendezések üzemeltetése, valamint a hulladékkezelő létesítmények utógondozása. (angolul: wastemanagement)

Komplex hulladékgazdálkodás szolgáltatás: Olyan szolgáltatástípus, mely a hulladékkal összefüggő összes tevékenységet ellátja, illetve koordinálja. További információért kérem, írjon az info@biofilter.hu e-mail címre.

Környezetvédelem: „Olyan tevékenységek és intézkedések összessége, amelyeknek célja a környezet veszélyeztetésének, károsításának, szennyezésének megelőzése, a kialakult károk mérséklése vagy megszüntetése, a károsító tevékenységet megelőző állapot helyreállítása.”

(1995. évi LIII. törvény a környezet védelmének általános szabályairól)

Környezetvédelmi társadalmi vállalkozás: Olyan vállalkozás, mely a gazdasági, társadalmi és környezetvédelmi érdekeket harmonizálja a fenntartható fejlődés érdekében.

Lakossági begyűjtés: Lakosság által szelektíven gyűjtött hulladék összegyűjtése és elszállítása.

Lakossági használt sütőolaj: Lakosság által elhasznált sütőzsiradék.

Megújuló energiaforrás: Olyan közeg, természeti jelenség, melyből energia nyerhető ki, és amely ismétlődően rendelkezésre áll, vagy jelentősebb emberi beavatkozás nélkül legfeljebb néhány éven belül újratermelődik.

Például: nap, szél, geotermikus energia, hullám-, árapály- vagy vízenergia, biomassza, biomasszából közvetve vagy közvetlenül előállított energiaforrás, továbbá hulladéklerakóból, illetve szennyvízkezelő létesítményből származó gáz, valamint a biogáz

Pálmazsír: Trópusi olajpálma gyümölcséből nyert, széles körben felhasználható zsiradék. Nagy szilárd glicerol tartalma által a finomított pálmazsír egyrészt igen szilárd (olvadáspontja 34-36°C), másrészt rendkívül nehezen oxidálódik, így élettartama meglehetősen hosszú (minimum 2 év a gyártástól számítva).

Szelektív hulladékgyűjtés: A különféle hulladéktípusok anyagfajta szerinti különválogatása, gyűjtése, az újrahasznosítás érdekében.

Szerves hulladék: Biológiai értelemben lebomlásra képes hulladékfajta.

Veszélyes hulladék: A 2012. évi CLXXXV. törvény 1. mellékletében meghatározott veszélyességi jellemzők legalább egyikével rendelkező hulladék.